Recensie: 'Deep Sea' - Een visueel spectaculaire animatie

Films
maandag, 01 juli 2024 om 12:00
deep sea st 4 jpg sd high
Deep Sea is een nieuwe animatiefilm uit China. Zoals wel vaker voorkomt, draait het ook hier om een kind (een meisje) wie te kampen heeft met verlies, eenzaamheid en verdriet. Op zoek naar haar moeder komt dit meisje terecht in een wondere en bijzondere onderwaterwereld.
De film draait om het meisje San Su. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader, bij wie ze nu woont, heeft alweer een nieuwe vrouw bij wie hij ook een kind (een dochtertje) heeft. Hoewel San Su gek is op haar zusje, voelt zij zich in de steek gelaten door haar vader, die maar bar weinig aandacht aan haar schenkt. Haar echte moeder lijkt momenteel niet meer in beeld en met haar nieuwe stiefmoeder is er ook geen klik. Het verhaal begint als zij samen met haar vader, zusje en stiefmoeder op een cruise zijn.
De film kiest er bewust voor om in het begin een wat grijze en grauwe toon en kleur aan te meten. Dit staat ook synoniem voor het gevoel van San Su. Als zij op een avond op het dek van het schip is, omdat ze denkt dat haar echte moeder haar roept, wordt zij tijdens een storm geschept door een golf, zij wordt meegezogen de zee in en komt vervolgens terecht in een wondere onderwaterwereld.
Dit is waar de film ook gelijk verandert naar een enorm kleurrijk en levendig geheel. Het eerste wat ze tegenkomt is een Hijinx. Een vreemd wezen, uit beroemde verhalen die zij gehoord heeft, wat het best te omschrijven is als een bos zwarte noodles met een hoop ogen die constant in beweging is. San Su denkt dat dit wezen ook weet waar haar moeder is. Ze bevriend deze Hijinx en komt even later terecht in het onderwaterrestaurant Deep Sea. Gerund door de hyperactive en op geldbeluste Nan He, wiens lach en gelaatstrekken soms verdomd veel lijken op een kruising tussen The Joker en Momo (van the Momo challenge). Deze Nan He wil niets liever dan deze Hijinx vangen en gebruiken om er een zeer exclusieve soep van te maken.
Wat daarna volgt zijn San Su en Nan He die eerst lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Maar het is natuurlijk te verwachten dat deze twee wel tot elkaar overgeleverd zullen zijn te midden van de belevenissen en gevaren die zij nog samen tegemoet zullen gaan. Zoals onder andere een bedreiging van een rode fantoom, die gelinkt lijkt aan de gevoelens van San Su. Natuurlijk is er ook de vraag, zal zij haar moeder nog vinden? Het zal ook geen verrassing zijn dat deze Nan He veel meer hart heeft dan hij eerst laat zien en dat de twee wel nader tot elkaar zullen komen.
Deep Sea is visueel subliem en kan zich met alle gemak meten met de allerbeste CGI animatie wat er is. Het ziet er vaak verbluffend uit en oogt in bepaalde scènes letterlijk als een bewegend schilderij. De vele wezens en creaturen die je ziet, zijn vaak origineel en onderscheiden zich onder meer doordat zij een (ook logisch) Aziatische look hebben. Wanneer de film zich afspeelt in de diepe zee en in het restaurant, heeft het een gigantisch helder kleurenpalet waar bijna alles levendig lijkt te zijn. Vrijwel elke frame is tot de nok toe gevuld, waar van alles gebeurt in een enorm kleurrijk geheel. Van 'in-your-face' actie tot de kleinste details in de verre achtergrond.
Hoe visueel overdonderend het ook kan zijn, is dat tevens een gegeven dat ook tegen de film kan werken. Soms is het ook gewoon te veel en te druk, waardoor het niet altijd even makkelijk kijkt. Hoewel visuele drukte en gekte in het oosten vrij normaal is, vraag ik mij af of dat wel helemaal goed valt met de kleinsten hier in het westen. Daarnaast zal het voor de kleintjes qua verhaal ook niet even makkelijk te volgen zijn en vertelt de film ook het één en ander in metaforen. Ook het verhaal is er niet echt eentje om helemaal in op te gaan.
deep sea st 6 jpg sd high
Het karakter San Su zal ongetwijfeld makkelijk een klik vinden bij het doelpubliek. Nan He zal er eentje zijn die moet groeien, maar dat is ook onderdeel van zijn karakter. Wat de film eigenlijk ook mist zijn één of meerdere sidekicks, of randpersonages, die er echt uitspringen. Er zitten wel wat leuk ogende figuren en wezens in, maar echte uitblinkers die de show stelen, zoals bijvoorbeeld Donkey of The Minions, om maar twee extreme voorbeelden te noemen, zijn er niet.
Deep Sea heeft wel wat issues, waar de ene zwaarder aan zal tillen dan de ander. In het geheel zijn er niet echt personages die écht tot de verbeelding spreken. Nan He is weliswaar de meest opvallende en aanwezige, maar hij mist voor mij net die klik om hem helemaal in je armen te sluiten als het ware. Het is bij vlagen heel erg druk, waardoor het bij momenten niet altijd even fijn en duidelijk kijkt. Het verhaal zal voor de kleinsten ook té veel en té ingewikkeld zijn.
Aan de andere kant, Deep Sea is wel heel erg mooi. Er gebeurt ook zoveel, dat je nauwelijks de tijd krijgt om je te vervelen. Als je een visueel spectaculaire animatie wil zien, dan zit je met Deep Sea meer dan goed.
★★★☆☆
Deep Sea draait vanaf 11 juli in de Nederlandse bioscoopzalen, bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!