Fiona Harvey klaagt Netflix aan voor $170 miljoen vanwege portrettering in 'Baby Reindeer'

TV en Series
vrijdag, 07 juni 2024 om 17:00
martha 1
Fiona Harvey, de ‘echte Martha’, heeft Netflix aangeklaagd voor $170 miljoen. Harvey beweert dat de streamingdienst haar ten onrechte heeft geportretteerd als stalker in de populaire serie Baby Reindeer. Deze aanklacht, ingediend in de federale rechtbank van Californië, omvat beschuldigingen van smaad, nalatigheid en schendingen van haar persoonlijke rechten.
Baby Reindeer vertelt het verhaal van een worstelende komiek, Donny Dunn, gespeeld door Richard Gadd en gebaseerd op Gadds eigen, waargebeurde ervaring. In de show wordt Dunn gestalkt door Martha, een obsessieve vrouw die hem gedurende meerdere jaren duizenden e-mails, tweets en voicemails stuurt. Jessica Gunning speelt de rol van Martha, die wordt afgebeeld als een veroordeelde crimineel.
Harvey beweert echter dat deze weergave volkomen onjuist is en haar leven heeft verwoest. Volgens haar is zij de inspiratie voor het personage Martha en beschuldigt ze Netflix ervan "brutale leugens" over haar te hebben verteld. In haar klacht stelt Harvey dat de serie beweert dat ze tweemaal veroordeeld is voor stalking en vijf jaar gevangenisstraf heeft gekregen voor seksuele aanranding, wat volgens haar volledig onwaar is. Ze beweert nooit te zijn veroordeeld voor enig misdrijf en ontkent elke vorm van stalking of aanranding van Gadd.
De aanklacht, die ook claims omvat voor opzettelijke toebrenging van emotioneel leed en grove nalatigheid, benadrukt dat Netflix "letterlijk niets" heeft gedaan om de juistheid van de in de serie getoonde feiten te verifiëren. "Het heeft niets gedaan om te onderzoeken of Harvey was veroordeeld, een zeer ernstige onjuistheid van de feiten," aldus de klacht.
In reactie op de aanklacht heeft een woordvoerder van Netflix verklaard dat het bedrijf van plan is "deze zaak krachtig te verdedigen en Richard Gadd's recht om zijn verhaal te vertellen te steunen." Gadd zelf is geen gedaagde in deze zaak, ondanks de vele keren dat hij in de klacht wordt genoemd.
De timing van deze aanklacht komt kort nadat Netflix een schikking bereikte in een andere prominente smaadzaak. Linda Fairstein, een voormalig aanklager, klaagde de streamingdienst aan over haar portrettering in de serie When They See Us. Als onderdeel van de schikking stemde Netflix ermee in om een disclaimer aan het begin van elke aflevering toe te voegen.
Harvey, een afgestudeerde in de rechten van de Universiteit van Aberdeen, heeft in haar klacht ook details opgenomen over haar professionele achtergrond om haar geloofwaardigheid te ondersteunen. Ze zoekt meer dan $170 miljoen aan schadevergoeding, inclusief compensatie voor geestelijk leed en winst die Netflix heeft behaald uit de serie.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!