Britse regering tikt Netflix op de vingers na 'Baby Reindeer'-schandaal

TV en Series
maandag, 13 mei 2024 om 10:00
imiaywcmmjhqtvza7ntkydklyvj
De Britse regering heeft Netflix op de vingers getikt na het Baby Reindeer-schandaal en benadrukte dat het bedrijf zal worden gehouden aan "hoge normen" onder nieuwe streamingwetten. Het Ministerie van Digitale, Cultuur, Media en Sport (DCMS) herinnerde Netflix eraan dat de Britse Mediawet de toezichthouder Ofcom wereldwijd bevoegdheid geeft om inhoud op streamingdiensten te controleren.
Op de vraag of de wetgeving Ofcom in staat zou stellen om zorgen over Baby Reindeer aan te pakken, vertelde een woordvoerder van de regering aan Deadline: "Britse omroepen zijn onderworpen aan passende regels om bescherming te bieden aan het publiek, de bijdragers en andere betrokkenen. Onze Mediawet zal mainstream video-on-demanddiensten onderwerpen aan soortgelijke hoge normen."
De interventie van de regering over Baby Reindeer komt op een moment dat Netflix steeds meer vragen krijgt over haar nalevingsnormen nadat de serie van Gadd een internet-giswerk heeft veroorzaakt over de echte identiteiten van de in de serie voorkomende personages. Gadds achtdelige drama wordt aangeprezen als een "waargebeurd verhaal" over zijn ervaring met een vermeende stalker, genaamd in de show als Martha (gespeeld door Jessica Gunning).
Binnen enkele dagen na de première van Baby Reindeer vorige maand werd de echte Martha geïdentificeerd door online speurneuzen. Ze gaf een interview aan Piers Morgan op donderdag waarin ze de beschuldigingen ontkende en dreigde Netflix aan te klagen. Harvey onthulde dat Netflix haar niet heeft gecontacteerd voordat Baby Reindeer in première ging en zei dat de show haar heeft blootgesteld aan doodsbedreigingen en telefoontjes van vreemden.
Het interview is meer dan 7 miljoen keer bekeken op YouTube. Richard Osman, een voormalig tv-producent wiens boek Thursday Murder Club wordt aangepast tot een Netflix-film, zei dat Baby Reindeer de "patiënt nul" zou zijn van Netflix-naleving. Russell T Davies, de showrunner van Doctor Who, zei dat de BBC "veel strenger" zou zijn geweest met zorgplicht dan Netflix.
Deadline stelde Netflix een reeks vragen over haar beschermingsnormen en of ze contact had gehad met Harvey na de vermeende bedreigingen voor haar leven. De streamingdienst reageerde niet, wat verdere vragen oproept over hoe serieus ze de bezorgdheden neemt.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!