Liefhebbers van keiharde actie en bruut geweld zitten goed met deze stevige misdaadfilm op Netflix

Films
zaterdag, 15 juni 2024 om 16:00
zuadom7hkp149xnkjtvgkcssp6r
Zo af en toe brengen we graag even een film (opnieuw) onder de aandacht, omdat die dat verdient. The Night Comes For Us is er zo eentje. Mocht je die nog niet gezien hebben en mocht je nu houden van keiharde actie en bruut geweld, dan is deze voor jou!
In 2011 kwam regisseur Gareth Evans op de proppen met de Indonesische actiefilm The Raid. Daar kan ik kort over zijn; dat is simpelweg één van de allerbeste actiefilms (in zijn soort) ooit gemaakt. Hiermee werd tevens een nieuwe en extreem hoge lat gelegd voor het actiegenre. Die film werd zowaar nog overtroffen door zijn vervolg in 2014. Beide films zijn doorspekt met ongelooflijke vechtscènes, keiharde actie en bruut en extreem geweld. Ooit met de intentie om er een trilogie van te maken, maar tot op heden is het blijven hangen bij twee delen en vooralsnog zit een derde er helaas niet in.
Gelukkig wist regisseur Timo Tjahjanto even de honger te stillen, want zo ineens kwam hij in 2018 met een nieuwe twee uur durende geweldsuitbarsting uit Indonesië. Deze zelfde regisseur was al eerder verantwoordelijk voor o.a. Rumah Dara (Macabre), een geweldige en heerlijk bloederige horrorfilm. Een soort van Indonesische Texas Chainsaw Massacre. De nieuwsgierigheid was dus onmiddellijk gewekt toen deze The Night Comes For Us een aantal jaar geleden ineens op Netflix verscheen.
In deze film zien we weer Iko Uwais uit The Raid, alleen ditmaal niet als the leading man. Die rol wordt ingenomen door Joe Taslim (toevallig ook uit The Raid), wellicht zullen mensen hem ook herkennen van bijvoorbeeld de serie Warrior en uit de meest recente Mortal Kombat film, als Sub-Zero. 
Wat je hier voorgeschoteld krijgt doet niet heel veel onder eerdergenoemde The Raid voor. Het haalt dan niet helemaal datzelfde niveau, maar dat is niet erg want dat is al een bijna onmogelijke opgave op zich. Waar deze net even tekortschiet zijn o.a. de vechtscènes, die zijn niet zo hyperkinetisch en briljant in beeld gebracht. Misschien komt het mede door het ontbreken van buitenaards vechtmachine en choreograaf Yayan Ruhian. Maar trek je daar vooral niet te veel van aan, want dit werd wel de eerste film sinds 2014 die zich enigszins kan meten met het meesterlijke Raid.
Het verhaal past weliswaar op een Madurodams bierviltje, maar dat boeit geen ene kloot. Met een film als dit hoef je geen uitgediepte Tolstojaanse verhalen. Waar het om gaat is de actie en het geweld. Dat is wat je wil en dat is er in overvloed. Waar draait het dan om? In het kort, een klein meisje wordt opgejaagd door een misdaadsyndicaat, dat een eindeloze zwik aan moordenaars op haar afstuurt. Aan Joe Taslim de taak om haar te beschermen en in leven te houden. Wat we in feite eerst krijgen is de setting van het verhaal en een korte introductie van een paar personages. Wat dan volgt is een bijna non-stop orgastische explosie van geweld erupties.
De actie is heel veel, keihard en zeer gewelddadig. Botten die op tig manieren verbrijzeld worden, hoofden die tot pulp geslagen worden, messen die lichaamsdelen verscheuren, machetes die in lichamen gehakt worden, arteries die bloed doen spuiten als een geiser, gebitten die vermorzeld worden, gezichten die geruïneerd worden, kogels die hun weg banen door torso's en schedels, armen en benen die de verkeerde kant op gebroken worden, het gaat maar door en gaat maar door in deze hemelse vertoning van razernij. Het zit zo goed en knap in elkaar dat er tig momenten zijn waar je de pijn bijna zelf door je lichaam voelt denderen.
The Night Comes For Us is één groot exuberant geweld festijn, een ballet van lichamen die verwoest worden, een symfonische kakofonie van pijngeluiden, een aaneenschakeling van bloedbaden, een waar walhalla van ultraviolence! Het is werkelijk prachtig en een waar genot!
The Night Comes For Us is te streamen op Netflix, bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!