Deze onbeschrijfelijk walgelijke horrorfilm uit 2010 is in verschillende landen verboden

Films
zondag, 31 maart 2024 om 22:15
o0x4low8qzvnyqwwgmufa3ke7hs
Hoewel veel horrorfilms vaak worden bestempeld als "de engste film ooit" of met vergelijkbare termen, valt de film A Serbian Film niet per se in deze categorieën. Echter, het is ongetwijfeld de meest controversiële en onbeschrijfelijke walgelijke film ooit gemaakt. De film overschrijdt bepaalde grenzen die zelfs te schokkend zijn om expliciet te benoemen. De film is in verschillende landen verboden.
Geregisseerd, geproduceerd en mede geschreven door Srđan Spasojević, volgt A Serbian Film het verhaal van een semi-gepensioneerde pornoster die tegen zijn wil instemt om deel te nemen aan wat hij denkt dat een kunstfilm is, maar uiteindelijk ontdekt dat hij onbewust is gerekruteerd voor een snuff-film. De grafische weergave van geweld en seksuele inhoud heeft wereldwijd publiek geschokt en verontwaardigd.
Bij de release trok A Serbian Film snel de aandacht, maar niet om de juiste redenen. Verbannen in landen als Australië, Maleisië en Noorwegen, stond de film voor aanzienlijke censuuruitdagingen vanwege zijn expliciete en controversiële inhoud. In het Verenigd Koninkrijk greep de Westminster Council in om te voorkomen dat de film werd vertoond op het Film Four FrightFest zonder classificatie door de British Board of Film Classification (BBFC). Na beoordeling door de BBFC werden 49 verplichte knipsels opgelegd, waardoor de film effectief onherkenbaar werd in zijn oorspronkelijke vorm.
De controverse rond A Serbian Film bereikte nieuwe hoogten toen deze werd vertoond op het Spaanse Sitges Film Festival, wat leidde tot de arrestatie van festivaldirecteur Angel Sala. Ondanks dat de aanklachten later werden ingetrokken, benadrukte het incident het polariserende effect van de film en de juridische gevolgen van zijn expliciete inhoud.
Als reactie op de kritiek verdedigde Spasojević de film als een kritiek op maatschappelijke normen en een getuigenis van artistieke vrijheid, waarbij hij stelde dat de verontwaardiging alleen maar diende om de boodschap ervan te valideren.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!