Baby Reindeer-rel bereikt kookpunt: Britse advocaat klaagt Netflix aan voor laster

Films
zaterdag, 18 mei 2024 om 10:00
pqqjobnbe3vaz6q3280zcii1kmd
De Britse advocaat Chris Daw KC is van plan Netflix aan te klagen vanwege vermeende laster in de populaire serie Baby Reindeer. Deze juridische stappen volgen nadat de "echte Martha", Fiona Harvey, haarzelf bekend heeft gemaakt en beweert valselijk te zijn afgeschilderd als een veroordeelde stalker in de serie.
Baby Reindeer, een serie geschreven door de Schotse komiek Richard Gadd, vertelt het verhaal van zijn ervaring met een langdurige stalking door een vrouw genaamd Martha, gespeeld door Jessica Gunning. De serie beweert gebaseerd te zijn op waargebeurde feiten en stelt dat Martha schuldig heeft gepleit aan stalking en hiervoor gevangenisstraf heeft gekregen. Fiona Harvey, die zichzelf als de inspiratiebron achter Martha heeft geïdentificeerd, ontkent echter deze beschuldigingen en beweert nooit veroordeeld te zijn voor stalking.
De controverse bereikte een nieuw hoogtepunt toen John Nicolson, een parlementslid van de Schotse Nationale Partij (SNP), Netflix vroeg om bewijs te leveren voor de bewering dat Harvey een stalkingveroordeling heeft. Nicolson stelde deze vraag nadat Benjamin King, de senior directeur van publieke beleidszaken bij Netflix UK, tijdens een parlementaire hoorzitting verklaarde dat Baby Reindeer een "waargebeurd verhaal" was over de "gruwelijke mishandeling" die Gadd had ondergaan door een veroordeelde stalker.
In zijn brief aan King schreef Nicolson: "Journalisten hebben tot nu toe geen bewijs kunnen vinden van de veroordeling waarnaar u verwees. Kunt u mij het bewijs leveren voor deze ernstige bewering die u aan mij heeft gedaan tijdens de commissiehoorzitting?" Nicolson waarschuwde dat het bewust verstrekken van onjuiste informatie tijdens parlementaire hoorzittingen kan leiden tot minachting van het parlement.
Fiona Harvey heeft zich fel verzet tegen de beschuldigingen in de serie. Volgens haar advocaat, Chris Daw KC, is er geen bewijs dat Harvey ooit is veroordeeld voor stalking. Daw verklaarde: "Iemand afschilderen als een veroordeelde crimineel die tijd in de gevangenis heeft doorgebracht, wanneer dat niet waar is, is een vrij duidelijk geval van laster, omdat het ernstige schade aan de reputatie van die persoon zal veroorzaken."
Daw werkt samen met een team van advocaten in het VK en de VS om een rechtszaak tegen Netflix, producent Clerkenwell Films, en maker Richard Gadd voor te bereiden. Hij benadrukte dat Harvey mogelijk ook een claim heeft voor het misbruik van beeldrechten, vooral gezien de strikte wetgeving in de VS over het gebruik van iemands beeltenis voor commerciële doeleinden.
Tot nu toe heeft Netflix niet gereageerd op vragen met betrekking tot de controverse rond Baby Reindeer. Tijdens de parlementaire hoorzitting stelde King dat Netflix "alle redelijke voorzorgsmaatregelen" had genomen om de identiteiten van de betrokkenen te beschermen. Dit standpunt werd echter bespot door insiders uit de Britse televisie-industrie, die suggereerden dat Netflix meer had moeten doen om de identiteit van Martha te verbergen, bijvoorbeeld door haar beroep en nationaliteit te wijzigen.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!