Waargebeurde roadmovie met Mahershala Ali en Viggo Mortensen nu te zien op Netflix

Films
zaterdag, 18 mei 2024 om 8:00
2xe9lispwxkhvkihttbffvrerqx
De waargebeurde roadmovie Green Book uit 2018, geregisseerd door Peter Farrelly, vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de befaamde Afro-Amerikaanse pianist Don Shirley en zijn chauffeur en lijfwacht Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter. De hoofdrollen worden vertolkt door Mahershala Ali als Don Shirley en Viggo Mortensen als Tony Lip.
De film speelt zich af in 1962, een tijd waarin raciale spanningen in de Verenigde Staten hoog opliepen. Tony Lip, wiens echte naam Frank Anthony Vallelonga Sr. is, wordt ingehuurd om Don Shirley veilig door het zuiden van de VS te rijden tijdens zijn concerttournee. Het zuiden van Amerika stond destijds bekend om zijn strikte segregatiewetten en diepgewortelde racisme.
De titel van de film verwijst naar The Negro Motorist Green-Book, een gids die werd gepubliceerd door Victor Hugo Green. Deze gids bood Afro-Amerikaanse reizigers informatie over veilige plaatsen om te eten, slapen en tanken, in een tijdperk waarin ze vaak geweigerd werden op vele openbare plaatsen.
Green Book belicht niet alleen de muzikale reis van Don Shirley, maar ook de persoonlijke ontwikkeling van beide mannen. Tony Lip begint de reis met vooroordelen, maar naarmate hij meer tijd doorbrengt met Shirley, begint hij zijn eigen opvattingen te herzien. Tegelijkertijd leert Shirley, die vaak een eenzaam en geïsoleerd figuur is door zijn unieke positie als een hoogopgeleide zwarte muzikant in een overwegend witte wereld, dat hij ook op zijn eigen manier vooroordelen heeft die hij moet overwinnen.
Een opvallende scène in de film is wanneer Don Shirley een virtuoze uitvoering geeft van Frédéric Chopins Etude op. 25, nr. 11 in een bluesrestaurant. Voor deze en andere muzikale momenten werden historische opnames van Shirley zelf gebruikt, wat de film een authentieke muzikale sfeer geeft.
Hoewel Green Book veel lof ontving en uiteindelijk drie Oscars won, waaronder die voor beste film, was er ook kritiek. Sommige critici betoogden dat de film een simplistische en witte kijk op racisme geeft. Ze wezen op de stereotypen zoals "de blanke verlosser" en "de magische neger", termen die beschrijven hoe zwarte personages vaak gereduceerd worden tot bijrollen die het witte hoofdpersonage moeten helpen. Bovendien waren de nabestaanden van Don Shirley ontevreden over hoe hij in de film werd afgebeeld en noemden de weergave onjuist en misleidend.
Ondanks de controverse werd Green Book een financieel succes en kreeg de film veel waardering voor de vertolkingen van Ali en Mortensen. De chemie tussen de hoofdrolspelers en de combinatie van humor, drama en muziek maakten de film tot een indrukwekkende en ontroerende reis door de complexe geschiedenis van raciale verhoudingen in Amerika.
Met een IMDb-score van 8.2 mag je Green Book absoluut niet missen! Bekijk hieronder de officiële trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!