Waargebeurde Nederlandse WOII-serie 'De Zaak Menten' is vanaf 4 mei te zien op HBO Max

TV en Series
woensdag, 01 mei 2024 om 8:00
kxsrfbxr8fpf5fz3wi6qk3owl6w
Op 4 mei gaat de Nederlandse dramaserie De Zaak Menten in première op HBO Max. Deze intrigerende serie, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop, werpt licht op de schokkende gebeurtenissen rondom de Zaak-Menten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geregisseerd door Tim Oliehoek, die een Gouden Kalf heeft gewonnen voor de serie in de categorie beste televisiedrama.
Het verhaal draait om hoofdredacteur Hans Knoop van het weekblad Accent, die in de jaren zeventig een telefoontje ontvangt met verontrustende informatie: waarom loopt kunsthandelaar Pieter Menten nog vrij rond? Het blijkt dat Menten tijdens de Tweede Wereldoorlog gruwelijke daden heeft begaan als SS'er in Polen. Wanneer Knoop hierover publiceert, escaleert de zaak en heeft het grote gevolgen voor zowel Menten als Knoop.
De cast van De Zaak Menten omvat getalenteerde acteurs zoals Guy Clemens als Hans Knoop, Aus Greidanus sr. als Pieter Menten, Camilla Meurer als Elizabeth Menten, Noortje Herlaar als Betty Knoop, Carine Crutzen als Meta Menten, en anderen.
Een cruciaal moment in de geschiedenis van de zaak vond plaats op de ochtend van 15 november 1976, toen een arrestatieteam voor de deur van Pieter Menten in Blaricum verscheen. Ondanks de inspanningen om Menten te arresteren, was hij niet thuis, wat leidde tot verdere complicaties in de zaak.
De zaak-Menten veroorzaakte een nationaal spektakel in Nederland, vooral toen op 18 november 1976 de Tweede Kamer twaalf uur lang rechtstreeks op televisie debatteerde over de kwestie. Vijfentwintig jaar na de affaire blijven de standpunten van de betrokken partijen onwrikbaar.
HBO Max brengt naast De Zaak Menten vanaf 4 mei ook de oorlogsserie Riphagen en verschillende WOII-documentaires zoals Could Hitler Have Been Stopped? en Hitler: A Life in Pictures.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!