Videoland volgt Mark Rutte in zijn laatste dagen als premier in tweedelige documentaire

TV en Series
vrijdag, 28 juni 2024 om 13:15
rutte1
Op 4 september presenteert Videoland de tweedelige documentaire RUTTE, waarin demissionair premier Mark Rutte exclusief wordt gevolgd in de laatste maanden van zijn premierschap. Deze documentaire, geregisseerd door Leonard Ornstein en Mattias Schut en geproduceerd door CCCP, biedt een unieke en ongekende blik achter de schermen van een van de langstzittende premiers van Nederland.
Mark Rutte, geboren in 1967, heeft sinds zijn aantreden in 2010 een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse politiek. Bekend om zijn optimisme, charme en verbindende karakter, heeft Rutte een leiderschap getoond dat zowel bewondering als kritiek heeft opgeleverd. Gedurende bijna 14 jaar heeft hij te maken gehad met talloze beladen dossiers, waaronder de MH17-ramp, de toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen. De documentaire biedt een diepgaande reflectie op deze uitdagende kwesties en de moeilijke keuzes waarvoor hij stond.
De documentaire RUTTE gaat verder dan enkel het politieke werk. Het toont ook de persoonlijke kant van Rutte, een man die ondanks zijn publieke functie gewoon op de fiets naar zijn werk gaat. De camera volgt hem tijdens zijn overvolle werkdagen, overlegmomenten met zijn team en zelfs zijn laatste gesprek met Koning Willem-Alexander. Hiermee biedt de documentaire een intieme blik op de mens achter de premier en de complexiteit van zijn rol.
Leonard Ornstein, politiek journalist met een rijke ervaring bij onder andere Buitenhof, Parool, VPRO en Vrij Nederland, brengt zijn jarenlange kennis en observaties over Rutte samen in deze documentaire. "Wie is deze goedlachse man achter de schermen? Wat drijft hem?" zijn de centrale vragen die Ornstein probeert te beantwoorden. Naast gesprekken met Rutte zelf, bevat de documentaire ook interviews met directe collega's en oud-politici zoals Caroline van der Plas, Frans Timmermans, Rita Verdonk en Lodewijk Asscher. Ook goede vrienden van Rutte, zoals Lodewijk Dekker en Jort Kelder, komen aan het woord.
Met de komst van een nieuw kabinet onder leiding van Dick Schoof en Rutte's recente benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO, markeert deze documentaire een afsluiting van een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse politiek. Voor het eerst laat Rutte camera's zo dicht bij komen.
RUTTE is vanaf 4 september in zijn geheel te streamen op Videoland. Bekijk hieronder de eerste beelden.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!