Videoland-kijkers aan de buis gekluisterd voor Nederlandse misdaadserie: "Deze serie is zo sick, wtf!"

TV en Series
donderdag, 28 maart 2024 om 10:00
sphinx e105 stills 20240212 127
Doorgaans zijn de Nederlandse films- en series mediocre romcom geneuzel wat een handje vol huismoeders naar de bioscoopzalen trekt om daarna in de krochten van Netflix te verdwijnen. Gelukkig steekt er zo nu en dan een pareltje de kop op die uit dit stramien durft te stappen. Zo scoort de EO momenteel met de NPO-serie De Joodse Raad maar heeft ook Videoland nu een enorme hit te pakken met de thriller SPHINX.
In SPHINX draait alles om de mysterieuze verdwijning van Minke Moorman, gespeeld door de getalenteerde Roemeens-Nederlandse actrice Andrea Vass. Haar verdwijning zet het leven van de familie Moorman op zijn kop. Na drie jaar is de vermiste Minke opeens terug. Ze heeft een gigantische tatoeage op haar rug en vertoont vreemd gedrag. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen jaren en waarom, Minke?
De nieuwe serie komt uit de pen van Penoza- en Anoniem-regisseur Diederik van Rooijen, die met zijn kersverse productiebedrijf Horizon Film hard aan de weg timmert. De eerste serie, SPHINX, is inmiddels uit en weet al direct kijkers massaal aan de buis gekluisterd te houden. De reacties op X/Twitter zijn dan ook lovend. Iemand schrijft: “Sphinx dikke aanrader wel. Enorm verbaasd over een NL Serie.” Terwijl andere gebruikers minder woorden nodig hebben: “Holy fuck. Wauw!” en “Deze serie is zo sick wtf!”
SPHINX biedt een aaneenschakeling van mysterie en spanning waarbij niets is wat het lijkt. Het scherp geschreven plot onthult pas halverwege het eerste seizoen enige duidelijkheid over de motieven achter Minkes ontvoering en haar plotselinge terugkeer. De puzzelstukjes vallen tegen het einde van het seizoen perfect op hun plek. Van Rooijen weet de kijker aan het scherm gekluisterd te houden met sublieme plottwists en een emotioneel spannende ontknoping.
Het eerste seizoen van SPHINX is nu te bingen via Videoland. Het einde van het eerste seizoen zet de deur open naar een vervolg en gezien de positieve reacties lijkt het haast onvermijdelijk dat het verhaal nog een staartje krijgt.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!