Exclusief: Penoza-Regisseur Diederik van Rooijen over de nieuwe BNNVARA-hitserie "Anoniem"

TV en Series
maandag, 26 juni 2023 om 17:21
mv5bzdc1yziwytktmme0zi00ndmzltlmmdmtzta2yjcznzg2zwy2xkeyxkfqcgdeqxvymze5odq4otu at v1
Met het enorme succes van de Nederlandse serie "Penoza" op zijn naam lijkt alles wat regisseur Diederik van Rooijen aanraakt in goud te veranderen. Zijn nieuwste creatie, de hitserie "Anoniem" met Jeroen Spitzenbergen en Anniek Pheifer, trok al bij de eerste aflevering een miljoen kijkers. In een exclusief interview met The Nerd Shepherd deelt Diederik van Rooijen zijn inzichten over "Anoniem" en onthult hij het fascinerende verhaal achter de totstandkoming van de allereerste Nederlandse 'superhelden'-serie.

Aanstaande vrijdag kunnen we alweer genieten van de vijfde aflevering van "Anoniem". Wij, en vermoedelijk ook vele andere fans, hebben de serie al volledig gebinged via NPO Start. De reacties zijn over het algemeen zeer positief. Hoe ervaart u de reacties op "Anoniem"?

"De reacties zijn super! Ik hield mijn hart wel even vast, want ik dacht: is Nederland wel toe aan een serie in dit genre waar de mensen Nederlands praten, terwijl de setting en het verhaal eigenlijk veel Amerikaanser zijn… nou, gelukkig wel! Je hoeft niet naar Disney+ om een superhelden serie te kijken. Het is echt iets geworden wat ik graag een tijd geleden al had willen zien op de Nederlandse TV."
355696273 236427919175364 4178006830867347200 n 1080x570
Still 'Anoniem' via BNNVARA

Als we het goed hebben, kunnen we "Anoniem" beschouwen als de eerste echte Nederlandse 'superhelden'-serie. Een gedurfde keuze. Hoe is dit idee tot stand gekomen?

“Ik ben altijd een superhelden fan geweest. Als tiener was ik verslaafd aan stripboeken. Comics. Amerikaanse natuurlijk. Spider-Man, Batman, the classics. Als filmmaker neem je altijd dingen mee uit je eigen leven en ik wou dus altijd al iets doen met dit genre. Nu was de tijd rijp en na de omroep overtuigd te hebben, kon ik los…"

Een geschiedenisleraar die als hobby harnassen en wapens maakt voor zijn re-enactmentgroep, en vervolgens zijn vaardigheden gebruikt om een 'superhelden'-outfit te maken. Briljant bedacht en bijzonder orgineel. Wat is het verhaal hierachter?

"Ik vind dat LARP en Re-enactment vaak in de zeik genomen wordt. Dat vind ik jammer. Deze mensen zijn vaak de echte fans en trouwe kijkers van het genre. Dus ik wilde daar iets positiefs mee doen. Tuurlijk moet je als kijker misschien eerst lachen om Jurre z’n hobby… maar wanneer ons verhaal vordert, merken we dat het Jurre zijn kracht blijkt te zijn. Helemaal naar het einde toe (aflevering 9 en 10) zul je zien dat het mensen samen brengt."
jeroenspitzenbergeranniekpheifertarikhjanssen elmervandermarel 1140x570
Still 'Anoniem' via BNNVARA

In de serie wordt het rechtssysteem herhaaldelijk ter discussie gesteld en worden ook andere maatschappelijke thema's aangestipt. Heeft u naast het streven om een spannend verhaal te vertellen, ook geprobeerd om een maatschappelijke boodschap over te brengen aan de kijkers? En los daarvan, welk gevoel wilt u de kijkers meegeven wanneer ze volgende maand afstemmen op de laatste aflevering?

"Heel politiek wilde ik het niet maken, maar het verhaal van Anoniem is uiteraard ook ontstaan uit hoe de wereld nu is. Iedereen is bang om zich ergens mee te bemoeien en de andere kant op kijken wordt bijna beloond. Als ze mensen bij zelfverdediging leren om geen “help” te roepen, maar “vuur” omdat niemand komt helpen bij “help”. Te gevaarlijk. In zo’n wereld is het niet gek dat mensen Anoniem worden."

We merken op dat de kwaliteit van Nederlandse producties enorm is verbeterd. Mede dankzij het succes van o.a. Penoza. Hoe ziet u de ontwikkeling van de Nederlandse filmindustrie in vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden? Wat denkt u dat de reden is van deze positieve verandering?

“On-Nederlands goed is bedoeld als een compliment, maar eigenlijk is het een belediging. We zijn altijd goed geweest als Nederlandse makers, maar ik denk dat de kijker nog niet toe was aan grotere verhalen. Het helpt dat de budgetten serieuzer worden, waardoor we meer kunnen laten zien wat we waard zijn. En niet alleen maar bezig zijn met iets zo goed mogelijk maken voor een beperkt budget. De komst van de Streamers heeft ook geholpen dat de kijkers meer gewend zijn aan alle soorten genres en content.”

Het Penoza-universum werd in 2019 uitgebreid met de bioscoopfilm "Penoza: The Final Chapter". Kunnen we een soortgelijke uitbreiding verwachten voor "Anoniem"? Zijn er plannen voor een tweede seizoen?

“Laten we eerst kijken of Anoniem de mensen weet vast te houden… maar zoals je weet zijn superhelden films of series altijd in drieën. Dus natuurlijk heb ik Anoniem bedacht als drieluik. Jurre en Saar’s arc is nog niet afgerond, en Boet, Ella en Mia’s ook niet!”
jeroenspitzenbergersilvanderzwamanniekpheifer elmervandermarel 1140x570
Still 'Anoniem' via BNNVARA

Als een van de vaandeldragers van de Nederlandse filmindustrie, heeft u tips voor beginnende filmmakers? Wat is uw geheim en welke regisseurs inspireren u?

"Ik zeg altijd. Als je iets echt wil moet je ervoor vechten! Succes is 10% talent, 10% geluk en 80% doorzettingsvermogen. Daar geloof ik heilig in. Je moet je tanden ergens inzetten en niet meer loslaten. (Zoals een Pitbull… Cabo’s woorden). Je moet laten zien wat je kan. Maak films met je vrienden. Schrijf scripts. Eerst zullen ze shit zijn, maar oefening baart kunst. Wie mij inspireren: Spielberg, Fincher, Cuarón, Abrams, Shyamalan… en nog vele meer. So much to learn!"

Zijn er specifieke projecten of ideeën die u graag nog zou willen realiseren? Heeft u bijvoorbeeld de ambitie om nog eens een grote Hollywood-productie te maken?

“Ik heb in Hollywood een horrorfilm gemaakt “Possession of Hannah Grace”, maar dat is al een tijdje geleden. Ik wil zeker nog Amerikaanse projecten doen, maar eerst ga ik SPHINX afmaken voor Videoland en daarna een spannende serie maken voor Amazon. En, misschien wel Anoniem 2 schrijven… dus voorlopig druk genoeg met vette dingen maken!”
We willen Diederik van Rooijen ontzettend bedanken voor zijn tijd en we kijken alvast enorm uit naar zijn volgende project SPHINX! Benieuwd wat wij van "Anoniem" vonden? Lees dan snel onze recensie.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook en Twitter!