Steeds meer bezorgde ouders melden zich na het zien van controversiële Netflix-serie

TV en Series
donderdag, 11 juli 2024 om 13:00
jzrgonr7sdmk2fwung8binjd4j2
De nieuwe Netflix-docuserie The Man With 1000 Kids heeft wereldwijd voor opschudding gezorgd. De docuserie, die de praktijken van de Nederlandse spermadonor Jonathan Meijer belicht, heeft talloze reacties uitgelokt en veel bezorgde ouders aangezet om contact op te nemen met Stichting Donorkind.
De docuserie wekt de suggestie dat Meijer mogelijk duizend kinderen heeft verwekt en onthult misstanden rond spermadonatie die veel verder reiken dan alleen zijn verhaal. De docuserie geeft ook aandacht aan andere donoren zoals Leon, die eveneens actief was op diverse platforms en onder verschillende namen opereerde.
Dit heeft geleid tot veel onzekerheid en bezorgdheid onder ouders, die vaak niet wisten dat ze te maken hadden met een massadonor. Stichting Donorkind, vertegenwoordigd door Ties van der Meer, ondersteunt deze ouders door gespreksgroepen te initiëren en te helpen omgaan met de nieuwe informatie.
De docuserie roept op tot strengere regels en de noodzaak van een donatieregister. Van der Meer benadrukt in het Radio 1-programma De Nieuws BV dat er een register moet komen voor donoren die via internet opereren, om massadonaties te voorkomen en ouders meer duidelijkheid te bieden. Hij stelt dat het belangrijk is om dergelijke praktijken in de toekomst onmogelijk te maken door betere internationale samenwerking en regelgeving.
Meijer reageerde op de documentaire door aan te kondigen dat hij een juridische zaak overweegt tegen Netflix vanwege vermeende leugens en smaad. Hij beweert dat hij alle argumenten kan weerleggen en dat hij als een van de beste donoren gezien moet worden. Meijer roept kijkers op om zijn YouTube-kanaal te bezoeken, waar hij zijn kant van het verhaal deelt en de documentaire kritisch bespreekt.
De docuserie heeft niet alleen in Nederland, maar ook internationaal veel aandacht gekregen. De publieke discussie over de ethiek en regelgeving rond spermadonatie is daarmee opnieuw aangewakkerd. Stichting Donorkind ziet een toename in het aantal meldingen van bezorgde ouders, wat de urgentie voor betere regelgeving onderstreept.
De driedelige docuserie The Man With 1000 Kids is nu beschikbaar op Netflix, bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!