David Attenborough is terug met een nieuwe Netflix-docuserie 'Secret World of Sound'

TV en Series
donderdag, 11 juli 2024 om 14:00
tr49shffg27blyaeptvzgbgb9uw
Vanaf 7 augustus kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen met een nieuwe driedelige documentaireserie op Netflix, getiteld Secret World of Sound with David Attenborough. Deze baanbrekende serie, geproduceerd door Humble Bee Films en Infield Fly Productions, biedt een ongekend kijkje in de fascinerende wereld van dierengeluiden en hoe deze bijdragen aan hun overleving en communicatie.
De serie, gefilmd in haarscherpe 4K ultra-high definition, neemt de kijker mee op een auditieve reis door de natuur. Met behulp van de allernieuwste audiotechnologieën, zoals akoestische camera's en laser vibrometers, onthult de documentaire nieuwe wetenschappelijke inzichten en verhalen die tot nu toe verborgen waren. Microfoons die zo klein zijn dat ze op een vingertop passen en zo nauwkeurig dat ze het geluid van een babykaaiman vanuit het ei kunnen opvangen, worden ingezet om de subtiele en vaak ongehoorde geluiden van dieren vast te leggen.
In de eerste aflevering draait alles om de strijd om te overleven, waar geluid het verschil kan maken tussen jagen of prooi worden. Zo leren we hoe de kangoeroerat in de woestijnen van Arizona holle ruimtes in zijn schedel gebruikt om de geringste geluiden, zoals het geritsel van een ratelslang, te versterken. Ook zien we hoe een bij in een Engelse tuin zijn zoemgeluid gebruikt om verborgen nectar te vinden en hoe dolfijnen in de Bahama’s echolocatie gebruiken om hun prooi onder de zeebodem te vinden.
De tweede aflevering richt zich op geluiden die worden gebruikt om indruk te maken, een partner te vinden of een rivaal af te schrikken. Een van de hoogtepunten is de mannelijke liervogel in de bossen van Oost-Australië, die met zijn complexe lied, inclusief de geluiden van andere vogels en zelfs een auto-alarm, een vrouwtje probeert te imponeren.
In de derde aflevering staat het gebruik van geluid door jonge dieren centraal om te overleven in de meest kwetsbare fase van hun leven. Wolfpups in Algonquin Provincial Park in Ontario huilen om gevaar af te weren en de roedel te beschermen. In de moerassen van Zuid-Amerika communiceren babykaaimannen al vanuit het ei met elkaar om gelijktijdig uit te komen, waardoor hun overlevingskansen toenemen.
Elke aflevering bevat ook een kijkje achter de schermen, waar de technologie en technieken worden onthuld die door de filmmakers zijn gebruikt om deze unieke geluiden en beelden vast te leggen. David Attenborough, een levende legende in natuurdocumentaires, is opnieuw de verteller die ons meeneemt door deze auditieve ontdekkingsreis.
Secret World of Sound with David Attenborough is vanaf 7 augustus te zien op Netflix. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!