Exclusief: Zaaddonor uit Netflix-serie 'The Man with 1000 Kids' overweegt rechtszaak te starten

TV en Series
woensdag, 03 juli 2024 om 14:00
jonathan

Vanaf vandaag debuteert de nu al veelbesproken docuserie The Man with 1000 Kids op Netflix, waarin de Nederlandse spermadonor Jonathan Meijer centraal staat. De serie wekt de suggestie dat Meijer zo’n 1000 kinderen heeft voortgebracht en geeft enkele ouders een podium om hun verhaal te doen. Hoewel Meijer zelf niet aan de documentaire heeft meegewerkt, stond hij wel open voor onze vragen. Is het verhaal in de Netflix-serie daadwerkelijk zo zwart-wit?

In de serie wordt Meijer beschuldigd van het misleiden van talloze vrouwen door hen te overtuigen van zijn spermadonatie, zonder hen volledig te informeren over de omvang van zijn donaties. Enkele vrouwen in de documentaire suggereren dat het doneren mogelijk een verslaving voor Meijer is.

Niets is minder waar, volgens Meijer: “Verslaving draagt altijd een lichamelijke afhankelijkheid met zich mee, ik heb hier geen last van.” Hij vervolgt: “Ik weet ook niet waar de verslaving in zit. In een smoezelige badkamer een potje vullen is nou niet echt een leuke bezigheid. Ik kan wel zeggen dat het sociale aspect van het donorschap heel erg motiverend was, de mooie leuke ontmoetingen en het nuttig zijn.”

Meijer is verbaasd dat er slechts enkele van de "225 families" aan het woord komen. "Ze hebben de hele wereld afgezocht, maar weinig gevonden." Met enkele van zijn kinderen heeft Meijer wel gewoon normaal contact: "Soms slechts eens per jaar, anderen wekelijks, en sommigen appen mij inmiddels. Erg leuk!"

Op de vraag of Meijer ergens spijt van heeft, antwoordt hij: “Ja, ik heb spijt dat ik de mensen uit de documentaire de kans op ouderschap heb gegund, terwijl er ook ouders zijn die ik heb afgezegd.” Na 2019 doneert Meijer naar eigen zeggen enkel nog aan “bestaande families" voor een tweede, of derde kind. Hij concludeert: “Dus in principe was die rechtszaak vrij nutteloos, omdat de rechter mij toestond verder te doneren voor bestaande families.”

In de serie wordt ook ingegaan op Meijers voorstel om zijn kinderen een bepaald symbool te laten uitdragen op social media, zodat kinderen van elkaar kunnen weten dat ze familie zijn. “Het was een manier om aan te tonen dat we niet altijd in problemen moeten denken maar in oplossingen,” aldus Meijer.

Een grote zorg die in de docuserie wordt opgeworpen is de kans op incest. Meijer verwerpt deze zorgen en schrijft: “Die theorieën zijn gebaseerd op het anoniem doneren in een tijd waarin goedkope DNA-tests nog niet bestonden. Mijn kinderen hebben nul kans op incest want ze zijn van een bekende donor, ze weten dat ze donorkind zijn (dit werd vroeger vaak niet verteld). Ze weten mijn naam of zullen dat te weten komen. Daarnaast kunnen ze altijd vragen aan de derde persoon of deze ook donorkind is.”

Gezien de ophef die al dagen voorafgaand aan de première van de serie begint te borrelen, is de kans groot dat Meijer ook door veel journalisten, nieuwssites en nieuwsgierige kijkers zal worden opgezocht, zowel negatief als positief. Meijer hoopt vooral dat mensen zijn YouTube-kanaal weten te vinden “omdat ik daar elke seconde van de docu zal bekritiseren en daar mijn verhaal zal doen. Ik heb inmiddels gemerkt dat media vooral online is; offline heb ik nog nooit gehad dat iemand mij herkende of mij aansprak naar aanleiding van het donorschap.”

<br>

De kans dat er een aanklacht richting Netflix de deur uitgaat, is aannemelijk. Meijer zegt: “Ik moet de documentaire nog zien, maar ik heb al gehoord dat er leugens in voorkomen zoals het mixen van sperma met een andere donor, (Whuttt? Hoe dan??), dus ja, daar ga ik wel een zaak van maken.” Hij voegt daaraan toe dat er wellicht ook voor de documentaire als geheel een zaak wordt gestart, vanwege smaad en laster: “aangezien ik alle argumenten prima kan weerleggen en ik een van de beste donoren ben.”

Meijer roept vooral kijkers op om zijn YouTube-kanaal te bekijken en voegt daaraan toe dat “deze vijf types in de documentaire niet representatief zijn voor de 220 andere wensouders die heel blij zijn met mijn hulp, en alle kinderen die blij zijn met mij.” Tot slot voegt Meijer eraan toe dat “Netflix duidelijk uit is op sensatie en kijkcijfers, daarom werkte ik ook niet mee.”

De driedelige docuserie The Man with 1000 Kids is vanaf vandaag te streamen op Netflix. Bekijk hieronder de trailer.

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!