NPO trekt de stekker uit nieuwe WOII-serie van makers achter 'De Joodse Raad'

TV en Series
dinsdag, 07 mei 2024 om 16:00
ga3kru3lzse8kwaxebxdm4ctdff
De makers van de Nederlandse dramaserie De Terugkeer, die beschouwd wordt als een opvolger van het succesvolle De Joodse Raad, zijn teleurgesteld nadat de Publieke Omroep (NPO) heeft besloten de nieuwe reeks niet uit te zenden. Het nieuws kwam naar buiten via een woordvoerder van de NTR.
Scenarist Roos Ouwehand onthulde in het NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen dat het plan voor De Terugkeer is afgewezen door de NPO. De publieke omroep zou de serie als te complex beschouwen, vanwege het grote aantal hoofdpersonages.
Een woordvoerder van de NTR reageerde op het besluit van de NPO door te stellen: "Uiteraard zijn er gesprekken geweest tussen de NTR en de NPO over het plan voor De Terugkeer, zoals altijd wanneer er voorstellen bij de NPO worden ingediend. Een afwijzing is dan altijd teleurstellend, zeker als het een serie betreft waar al langere tijd aan is gewerkt."
De dramaserie De Joodse Raad vertelt het verhaal van het contactorgaan van de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar de nazi's mee communiceerden. De Terugkeer is geen direct vervolg op De Joodse Raad, maar een op zichzelf staande serie van dezelfde makers. Het zou een mozaïekvertelling worden van personages die na de oorlog terugkeerden naar Nederland.
Het nieuws van de afwijzing heeft geleid tot verontwaardiging bij de makers. Roos Ouwehand benadrukt dat het succes van De Joodse Raad wel de discussie rondom de nieuwe serie heeft aangewakkerd. Ze wijst erop dat er veel interesse is in verhalen uit de periode direct na de Tweede Wereldoorlog, zoals bleek uit de reacties op De Joodse Raad.
De NTR, als producent van de serie, heeft aangegeven dat het geen optie is om De Terugkeer elders onder te brengen, zoals bij een streamingdienst. Voor de NTR is de NPO de enige partij waarvoor zij programma's kunnen ontwikkelen en uitzenden.
De NPO heeft nog niet publiekelijk de redenen voor de afwijzing bekendgemaakt, maar heeft aangegeven opnieuw in gesprek te gaan met de makers om hun besluit nader toe te lichten. Een woordvoerder van de NPO benadrukte dat ze de makers waarderen en openstaan voor toekomstige projecten, maar gaf geen verdere details over waarom De Terugkeer niet wordt uitgezonden.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!