Nieuwe heftige Auschwitz-serie maakt enorm veel indruk: “Heeft me al na 20 minuten in tranen”

TV en Series
zaterdag, 08 juni 2024 om 8:00
bzuaqthifpfblveuofxkj7b1ixd
De aangrijpende zesdelige serie The Tattooist of Auschwitz is vanaf vandaag te zien op SkyShowtime. De serie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Heather Morris en brengt een verhaal tot leven dat zowel hartverscheurend als inspirerend is. De serie heeft eerder in Amerika al enorm veel indruk gemaakt op kijkers.
The Tattooist of Auschwitz vertelt het verhaal van Lale Sokolov, een Slowaakse Jood die in 1942 naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau wordt gedeporteerd. Lale, vertolkt door Jonah Hauer-King in zijn jongere jaren en door Harvey Keitel als oudere man, wordt al snel aangesteld als tatoeëerder, belast met de grimmige taak om identificatienummers op de armen van medegevangenen te tatoeëren.
Tijdens deze afschuwelijke opdracht ontmoet hij Gita (gespeeld door Anna Próchniak), een medegevangene. Hun ontmoeting leidt tot een ontroerende liefdesrelatie die zowel hoop als moed belichaamt te midden van de gruwelen van de Holocaust.
Onder de constante dreiging van de wrede SS-officier Baretzki (vertolkt door Jonas Nay), vechten Lale en Gita niet alleen voor hun eigen leven, maar ook voor hun liefde. De serie toont op indringende wijze hun strijd om te overleven en de onbreekbare band die tussen hen ontstaat in de meest onmenselijke omstandigheden.
Het verhaal van Lale en Gita is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Heather Morris, gespeeld door Melanie Lynskey in de serie, ontmoette Lale Sokolov ongeveer zestig jaar na de oorlog. Lale, inmiddels weduwnaar, vond de moed om zijn verhaal te delen, waardoor Morris in staat was om zijn ervaringen vast te leggen. Morris bracht drie jaar door met het beluisteren van Lale's herinneringen, waarbij hij zijn trauma's, pijn en overlevingsschuld herbeleefde. Deze gesprekken vormden de basis voor haar debuutroman.
Hoewel de roman en de serie op veel lovende kritieken kunnen rekenen vanwege hun meeslepende verhalen, zijn er ook kanttekeningen geplaatst bij de historische nauwkeurigheid. Het Auschwitz Memorial Research Center heeft opmerkingen gemaakt over mogelijke feitelijke onjuistheden die zouden kunnen leiden tot misverstanden over de historische gebeurtenissen. Desondanks blijft het verhaal van Lale en Gita een krachtige getuigenis van liefde en veerkracht tijdens een van de donkerste periodes in de menselijke geschiedenis.
Met een solide IMDb-score van 8.0 heeft de serie, die eerder al in Amerika te zien was, een diepe indruk achtergelaten op kijkers. Ook op social media klinken louter lovende reacties. "The Tattooist of Auschwitz is absoluut fantastisch. Zo goed in elkaar gezet. Geen gemakkelijke kijkervaring, maar ik kan het ten zeerste aanbevelen," schrijft iemand. Een ander voegt toe: "The Tattooist of Auschwitz heeft me al na 20 minuten in tranen."
The Tattooist of Auschwitz is nu te zien op SkyShowtime. Bekijk hieronder de officiële trailer
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!