Nederlandse rampenserie van Gouden Kalf-winnaar Lourens Blok volgend jaar te zien

TV en Series
vrijdag, 19 april 2024 om 12:00
219afxjohdvkdgfrthkthtb7qn4
Regisseur en Gouden Kalf-winnaar Lourens Blok, bekend van onder andere 'Nieuwe Buren', 'Baantjer: het begin' en 'Rampvlucht', komt volgend jaar met de nieuwe Nederlandse dramaserie, Bij Heldere Hemel, over de vuurwerkramp in Enschede.
Nadat Viaplay in juli 2023 de stekker uit de serie trok vanwege financiële problemen, heeft het project inmiddels een thuis gevonden bij de EO en gaat de productie in mei 2024, in opdracht van de NPO, van start. EndemolShine Scripted en NL Film produceren in coproductie met de EO de vierdelige rampenserie, het scenario is geschreven door Philip Delmaar en Edward Stelder.
“Wanneer er na de vuurwerkontploffing in Culemborg in 1991 geen lering wordt getrokken voor de toekomst, leven de bewoners van de Enschedese wijk Roombeek negen jaar later op een tikkende tijdbom.” Klinkt de beschrijving. “Een gemêleerd gezelschap van vele culturen in een volkse, haast paradijselijke wijk; met in haar hart een grote vuurwerkopslag.”
"Als het noodlot toeslaat weten veel van de studenten, jonge gezinnen en overige bewoners van niets. Volledig overvallen door brand in de wijk en even later een eerste knal, lijkt de brandweer het vuur snel onder controle te hebben. Toch moeten ook zij rennen voor hun leven als de idylle na de tweede explosie in een brandende hel verandert. Alsof Roombeek is getroffen door een bom, verandert de wijk in een slagveld. Verwoeste huizen, uitgebrande auto’s, doden op straat, zwaargewonde mensen, totale paniek."
"Wanneer de brand is uitgewoed, het stof is gaan liggen, de gewonden zijn verbonden, de doden zijn geborgen en de daklozen worden gehuisvest, komen de verhalen en wordt er gezocht naar een dader. Lag er te zwaar vuurwerk? Heeft de Rijksoverheid gefaald, of was het de gemeente? Is de brand aangestoken voor financieel gewin, of was het een bedrijfsongeval? Of is er wat er in Enschede na de ramp gebeurde een grotere en complexere doofpot dan de moord op JFK?"
Bij Heldere Hemel is in het voorjaar van 2025 bij de EO en NPO te zien. Zo’n vijfentwintig jaar na de vuurwerkramp.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!