Makers van House of the Dragon verzachten extreem schokkende 'Blood and Cheese'-scène

TV en Series
dinsdag, 18 juni 2024 om 14:00
6njeb19wk0ig7zlstafowo8i54k
Het einde van de langverwachte eerste aflevering van het tweede seizoen van House of the Dragon begint meteen met de beruchte 'Blood and Cheese'-scène, die in de boeken van George R.R. Martin als bijzonder schokkend wordt beschreven. De makers van de HBO-serie hebben deze echter op een onverwachte manier naar het scherm vertaald.
LET OP: DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS!
In Fire & Blood, het boek waarop House of the Dragon is gebaseerd, wordt het verhaal van de Targaryen-dynastie verteld vanuit verschillende perspectieven, wat ruimte laat voor interpretatie en creatieve vrijheid voor de tv-serie. De gebeurtenis 'Blood and Cheese', waarbij twee huurmoordenaars een afschuwelijke moord plegen als vergelding, werd verwacht even schokkend te zijn als de beruchte Red Wedding uit Game of Thrones. Echter, de uitvoering in de serie week op meerdere punten af van het bronmateriaal.
In de serie zien we dat Daemon Targaryen (gespeeld door Matt Smith) de huurmoordenaars, bekend als Blood and Cheese, inhuurt om Aemond (Ewan Mitchell) te vermoorden als wraak voor de dood van Rhaenyra’s zoon, Lucerys. De opdracht ‘een zoon voor een zoon’ krijgt echter een tragische wending wanneer de huurmoordenaars niet Aemond, maar zijn neefje, het jonge zoontje van Aegon, doden. Deze gruweldaad wordt niet rechtstreeks getoond; in plaats daarvan horen we de geluiden van de worsteling en het fatale messteken.
In Fire & Blood zijn de gebeurtenissen nog gruwelijker. In het boek houden Blood en Cheese koningin Helaena Targaryen en haar dienstmeiden gegijzeld, en geven ze Helaena de verschrikkelijke keuze welk van haar kinderen zal sterven. In de serie wordt deze keuze enigszins verzacht doordat de moordenaars haar slechts vragen aan te wijzen welk kind Aegons erfgenaam is. Bovendien zien we in de serie Helaena na de moord panisch vluchten naar de slaapkamer van haar moeder, waar ze Alicent (Olivia Cooke) aantreft in een intieme positie met Criston Cole (Fabien Frankle).
De keuze om Daemons exacte instructies aan Blood and Cheese niet te laten zien, laat ruimte voor interpretatie over zijn ware intenties. Dit biedt een zekere mate van ambiguïteit die in het boek minder aanwezig is. In de serie lijkt Daemon minder kwaadaardig, omdat hij specifiek vraagt om Aemond te doden en niet expliciet om het doden van een kind.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!