Liefhebbers van de Netflix-serie 'Dark' zitten goed met deze steengoede sci-fi serie

TV en Series
dinsdag, 25 juni 2024 om 8:00
8zr5we9hseoyoek6ri5yh1fzsrp
Apple TV+’s Dark Matter weet de complexiteit van Netflix' Dark te evenaren met een ingenieuze verkenning van parallelle universums en alternatieve tijdlijnen. Hoewel de verhalen en karakterontwikkelingen verschillen, doorbreken beide series de grenzen van sci-fi door gebruik te maken van ingewikkelde tijdlijnen.
Dark Matter, gebaseerd op het veelgeprezen boek van Blake Crouch, heeft zijn weg naar het kleine scherm gevonden via Apple TV+ en heeft al snel een plaats veroverd tussen de beste sci-fi series van het jaar. De streamingdienst heeft zich al bewezen als een krachtpatser in het genre met successen als Silo, Severance, Foundation, en For All Mankind. Nu voegt Dark Matter zich bij dit illustere rijtje en weet het zelfs weken na de première nog steeds hoge kijkcijfers te behalen.
De serie Dark, gecreëerd door Baran bo Odar en Jantje Friese, bracht een geheel nieuwe dimensie naar het sci-fi-genre. Hoewel Dark Matter en Dark verschillende wetenschappelijke concepten onderzoeken, delen ze een gemeenschappelijke ambitie: het creëren van een meeslepend, doordacht en soms verwarrend verhaal. Beide series nemen de tijd om hun sci-fi ideeën te ontwikkelen en werpen de kijker vervolgens in een wereld van verwarde alternatieve tijdlijnen en paradoxen.
Dark Matter onderscheidt zich door zijn unieke benadering van parallelle universums, vaak verschuivend tussen verschillende werelden en het creëren van alternatieve versies van dezelfde personages. De complexe ideeën rondom quantum superpositie en verstrengeling geven de serie een wetenschappelijke diepgang die maar weinig andere shows durven te evenaren.
Een van de hoogtepunten van Dark Matter is de manier waarop het filosofische vragen oproept over vrije wil en de lange termijn effecten van ogenschijnlijk triviale beslissingen. Dit doet denken aan de diepgang van Dark, waar karakters door de tijd reizen om hun cyclus van dood en destructie te beëindigen, maar uiteindelijk ontdekken dat ze deze juist in stand houden. In Dark Matter speelt een doos die reizen naar parallelle werelden mogelijk maakt een cruciale rol, waarbij de personages vaak geconfronteerd worden met de "wegen die niet genomen zijn."
Hoewel de Rotten Tomatoes-score van Dark Matter (81%) lager is dan die van Dark (95%), mag dit de waardering voor beide series niet in de weg staan. Dark was uniek en zette een standaard in sci-fi storytelling, maar Dark Matter brengt op zijn eigen manier pure sci-fi terug met zijn verbeeldingskracht en durf om complexe wetenschappelijke concepten te verkennen. Als Dark Matter de kans krijgt om zijn ideeën verder te ontwikkelen in toekomstige seizoenen, kan het zich misschien zelfs meten met het legendarische Dark.
Alle afleveringen van Dark Matter zijn nu te zien op Apple TV+, bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!