Deze historische Netflix-serie is de ideale opwarmer voor het laatste seizoen van 'Vikings: Valhalla'

TV en Series
vrijdag, 14 juni 2024 om 16:00
barbarians s02 unit cnetflix krzysztof wiktor
Barbarians is een historische dramaserie uit Duitsland, gecreëerd door Andreas Heckmann, Arne Nolting en Jan Martin Scharf. De bikkelharde serie biedt een fictieve weergave van de gebeurtenissen tijdens de Romeinse bezetting van Germania en de daaropvolgende opstand van de Germaanse stammen onder leiding van Arminius. Met hoofdrollen voor Laurence Rupp, Jeanne Goursaud en David Schütter, is de serie de ideale zoethouder in afwachting van het laatste seizoen van Vikings: Valhalla.
De serie speelt zich af in 9 na Christus, tijdens de Romeinse bezetting van Germania Magna, het gebied tussen de Rijn en de Elbe. De Romeinen hadden het gebied twintig jaar bezet en de Germaanse stammen werden zwaar belast door de hoge belastingen van het rijk. Pogingen om een verenigd Germaans verzet te vormen, werden belemmerd door interne strijd tussen de stamhoofden en de zelfzuchtige ambities van sommige stammenleden die vrede met Rome nastreefden.
Arminius, een lid van de Germaanse Cherusci-stam en een eques in het Romeinse leger, keert terug naar Germania en wordt geconfronteerd met de wreedheden van de Romeinse soldaten. Hij besluit de stammen te verenigen en komt in opstand tegen de Romeinen, wat culmineert in de Slag bij het Teutoburgerwoud, waar de Germaanse troepen de Romeinen een verpletterende nederlaag toebrengen.
Hoewel Barbarians veel lof heeft gekregen voor zijn spannende verhaallijn en intense acteerprestaties, heeft de serie ook kritiek ontvangen van historici. Archeoloog Matthias Wemhoff uitte zijn bezorgdheid over de weergave van Germania als een "duister, ondoordringbaar boslandschap" en bekritiseerde de clichématige weergave van de Germaanse samenleving als ruw en primitief.
Desondanks heeft Barbarians veel kijkers weten te boeien, vooral vanwege de sterke personages. Arminius, gespeeld door Laurence Rupp, is een complexe protagonist wiens loyaliteit aan Rome op de proef wordt gesteld door zijn plicht tegenover zijn volk. De chemie tussen Arminius en zijn jeugdvrienden Thusnelda (Jeanne Goursaud) en Folkwin Wolfspeer (David Schütter) voegt een emotionele laag toe aan het verhaal, waardoor de serie meer is dan alleen een oorlogsdrama.
Barbarians wordt vaak vergeleken met de populaire serie Vikings, die eveneens een fictieve weergave biedt van historische gebeurtenissen en personages. Beide series weten een balans te vinden tussen historische feiten en dramatische verhaallijnen, wat hen aantrekkelijk maakt voor een breed publiek. Voor fans van Vikings is Barbarians de ideale opwarmer in afwachting van de nieuwe serie Vikings: Valhalla, die vanaf 11 juli te zien is op Netflix.
Ondanks het succes van de eerste twee seizoenen van Barbarians, lijkt het erop dat een derde seizoen er voorlopig niet komt. Volgens recente berichten is de productie van de serie beëindigd en zijn er geen plannen voor een nieuw seizoen.