Aangrijpende WOII-serie over Miep Gies maakt enorm veel indruk: "Komt hard binnen"

TV en Series
vrijdag, 03 mei 2024 om 12:00
w25vqay63vrfe4fo8vrx3xohdko
A Small Light belicht het verhaal van Miep Gies, de standvastige secretaresse van Otto Frank, die te midden van het tumult van de Tweede Wereldoorlog, samen met het Nederlandse verzet, de familie Frank en talloze anderen beschermden tegen de klauwen van de nazi's.
Vertolkt door Bel Powley, komt Miep Gies naar voren als een baken van moed en mededogen. Met de hulp van haar man Jan Gies, gespeeld door Joe Cole, begint ze aan een gevaarlijke reis om de levens van degenen die vervolging ontvluchten veilig te stellen. Liev Schreiber levert een ontroerende vertolking van Otto Frank, die een vader afbeeldt die worstelt met de harde realiteiten van overleving in oorlogstijd. Daarnaast vangt Billie Boulet de onschuld en veerkracht van Anne Frank.
De serie, gefilmd in de zomer van 2022 in Hradec Králové, Praag, en deels op originele locaties in Amsterdam, vangt de essentie van het oorlogs-Europa. Van de clandestiene bijeenkomsten van het verzet tot de krappe confines van het verborgen achterhuis, is elke scène doordrenkt van een tastbare spanning en urgentie.
De titel, A Small Light, is afgeleid van een aangrijpende quote van Miep Gies zelf: "Zelfs een gewone secretaresse, huisvrouw of tiener kan een klein licht ontsteken in een donkere kamer." In een wereld overschaduwd door duisternis, dient Een Klein Licht als een herinnering aan de veerkracht van de menselijke geest en de blijvende kracht van hoop. Zoals Miep zelf opmerkte: "In moeilijke tijden realiseer je je hoe sterk je bent."
De serie werd vorig jaar uitgezonden op National Geographic Channel maar staat inmiddels gewoon op Disney+. A Small Light is – zeker met 4 en 5 mei voor de deur – en een IMDb-score van 8.4 een must watch.
Kijkers zijn dan ook, op enkele kritiekpuntjes na zoals het Engelse accent van Bel Powley en bepaalde Engelstalige leuzen zichtbaar in het straatbeeld, overweldigend positief. Op Twitter/X schrijft iemand: “Zo teder en nuchter verteld, zo mooi vertolkt. En omdat je al weet hoe het verhaal afloopt, komt het allemaal dubbel zo hard binnen. Warm aanbevolen kijktip.”
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!