Aangrijpende WOII-serie 'De Joodse Raad' wint de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf

TV en Series
vrijdag, 14 juni 2024 om 7:00
ga3kru3lzse8kwaxebxdm4ctdff
De EO-dramaserie De Joodse Raad heeft donderdagavond in het Ketelhuis in Amsterdam de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste televisieprogramma of de beste seriemaker, gekozen door een jury van Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten.
De Joodse Raad is een historische dramaserie die de complexe en vaak tragische keuzes belicht die de Joodse Raad in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog moest maken. De raad, die trachtte de Joodse gemeenschap te beschermen door met de nazi's te onderhandelen, stond voor duivelse dilemma's. Hoewel hun intenties gericht waren op het beperken van de schade, konden zij niet voorkomen dat uiteindelijk 105.000 Nederlandse Joden werden gedeporteerd.
De serie is geregisseerd door Paula van der Oest en geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen. De hoofdrollen worden vertolkt door Pierre Bokma, Claire Bender, Malou Gorter, Monic Hendrickx en Jack Wouterse. Het scenario is onder andere gebaseerd op een boek van journalist Hans Knoop, bekend van De zaak Menten. De vijf afleveringen van de serie werden vanaf 10 maart uitgezonden op NPO 1 en trokken wekelijks meer dan een miljoen kijkers.
Na de première van de serie in maart regende het lovende recensies. De Volkskrant gaf vijf sterren en noemde het een "mijlpaal in onze seriegeschiedenis". Het Parool beschreef de serie als een "oncomfortabele en verpletterende kijkervaring". Angela de Jong van het AD noemde het "het beste en indrukwekkendste dat afgelopen jaar op tv was, en misschien wel langer".
Met De Joodse Raad heeft de EO een indrukwekkende prestatie geleverd die de Zilveren Nipkowschijf meer dan verdient. De serie weet een ongemakkelijk hoofdstuk uit de geschiedenis op indringende wijze tot leven te brengen en zet aan tot nadenken en discussie.
De Joodse Raad is terug te kijken via NPOplus. Bekijk hieronder de officiële trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!