Aangrijpende NPO-serie 'De Joodse Raad' krijgt lovende kritieken: "Ongelooflijk goed!"

TV en Series
woensdag, 13 maart 2024 om 16:00
sykwew6e6uod98dqld36xm7tqq2
In de duistere schaduw van de Tweede Wereldoorlog fungeerde de Joodsche Raad als een dubbelzinnige brug tussen de bezetter en de Joodse gemeenschap in Nederland. De dramaserie De Joodse Raad werpt een onthullende blik op de innerlijke worsteling van David Cohen en Abraham Asscher, voorzitters van dit orgaan, gedwongen tot een pijnlijke balans tussen overleven en morele compromissen.
In de Nederlandse film- en televisiegeschiedenis zijn producties over de Tweede Wereldoorlog haast onvermijdelijk, een testament van het collectieve trauma dat de natie heeft doorgemaakt. Toch duurde het verrassend lang voordat een van de meest aangrijpende en complexe hoofdstukken, dat van de Joodsche Raad, werd verfilmd.
Deze organisatie vertegenwoordigde niet alleen de wanhopige strijd van de Joodse gemeenschap in Amsterdam, maar belichaamde ook de morele ambiguïteit van collaboratie versus verzet.
De oprichting van de Joodsche Raad in 1941, onder leiding van Abraham Asscher en David Cohen, markeerde een tragische episode van overleg en onderhandelingen met de bezetter. Ondanks de toenemende onderdrukking en anti-Joodse maatregelen bleven Cohen en Asscher vasthouden aan diplomatie en communicatie, zelfs toen deze idealen steeds verder vervlogen in het gezicht van onmenselijke decreten en transporten naar de vernietigingskampen.
De serie onthult de complexiteit van de geschiedenis van de Joodsche Raad, een verhaal doordrenkt van pijn, woede en machteloosheid. Regisseur Paula van der Oest benadrukte de delicate balans tussen het respecteren van historische feiten en het creëren van een toegankelijk verhaal waarin de kijker zich kan inleven.
De reacties op de serie zijn lovend. Historicus Wim Berkelaar schrijft op X/Twitter: "Het eerste deel van de serie ‘De Joodse Raad’: ongelooflijk goed. Historisch zeer correct en het brengt direct het beklemmende eerste jaar (1941) in beeld. Tegelijk heel goed gedramatiseerd. Alle lof en waardering voor scenario, regie en acteurs."
Het verhaal van de Joodsche Raad is er een van paradoxen en morele dilemma's, waarbij geen eenduidig oordeel mogelijk is. In de woorden van Cohen zelf: "Als ik niets had gedaan, dán had ik spijt gehad." Dit statement illustreert de diepe tragiek van een tijd waarin heldendaden en verraad vaak nauwelijks te onderscheiden waren. Vanaf zondag 10 maart is wekelijks een aflevering van De Joodse Raad te zien op NPO 1 of (terug) te zien via NPO Plus. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!