Oekraïense president Volodymyr Zelensky nu te zien in nieuwe Netflix-serie over Koude Oorlog

TV en Series
dinsdag, 12 maart 2024 om 16:00
zelensk
Vanaf vandaag 2024 lanceert Netflix een nieuwe docuserie, genaamd Turning Point: The Bomb and the Cold War. Deze negendelige serie, geregisseerd door Brian Knappenberger, werpt een blik op de gebeurtenissen die hebben geleid tot de Koude Oorlog en volgt het conflict over de hele wereld en door de decennia heen, met interviews van onder andere de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
De Koude Oorlog eindigde in 1991, maar de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland - het voormalige centrum van de Sovjet-Unie - blijft tot op de dag van vandaag gespannen. De wereldwijde repercussies van de Koude Oorlog blijven door het huidige geopolitieke landschap zinderen.
Het is echter moeilijk te begrijpen hoe een strijd om ideologische dominantie in het midden van de 20e eeuw nog steeds talloze naties in voortdurende onrust gevangen houdt. “Lessen waarvan we dachten dat ze geleerd waren”, zegt auteur Lesley Blume in de documentaire, waarbij ze de huidige staat van de wereld beschrijft als “een voortdurende golf” van de geschiedenis die eraan voorafging.
Om dit verhaal te vertellen, maakt de serie gebruik van meer dan 100 interviews met onderwerpen variërend van voormalige en huidige wereldleiders (zoals de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Estse premier Kaja Kallas) tot historici en gewone mensen wiens leven ingrijpend is veranderd door de gebeurtenissen van de Koude Oorlog.
Naarmate de geschiedenis zich ontvouwt, overweegt elke aflevering het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne als een voorbeeld van hoe de bestudeerde geschiedenis rechtstreeks verband houdt met de gebeurtenissen van vandaag. Bijna elk aspect van de oorlog in Oekraïne is een echo van de Koude Oorlog, legt Knappenberger uit.
Het is duidelijk dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet alleen wordt uitgevochten op het slagveld maar ook in de media. Poetin verwelkomde eerder dit jaar de Amerikaanse journalist Tucker Carlson nog in het Kremlin – waar de president een lang gesprek hield over de geschiedenis van Rusland – is het nu de beurt aan Zelensky om te schitteren, met Netflix als wereldwijd podium. Turning Point: The Bomb and the Cold War is nu te zien op Netflix. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!