Oscar-bekroonde animatiefilm van 'The Boy and the Heron'-makers staat gewoon op Netflix

Films
dinsdag, 12 maart 2024 om 14:00
2xc5ecsnya4ssy2wlfyrxypx227
De gerenommeerde Japanse animator Hayao Miyazaki en zijn team van Studio Ghibli hebben afgelopen zondag de Oscar voor beste animatiefilm gewonnen met hun nieuwste werk, The Boy and the Heron. Dit is Miyazaki's tweede gouden beeldje, aangezien zijn film Spirited Away in 2003 de Academy Award voor Beste Animatiefilm in de wacht sleepte. Het goede nieuws? De film staat gewoon op Netflix!
Spirited Away vertelt het verhaal van de tienjarige Chihiro Ogino en haar ouders, die verdwalen en een tunnel ontdekken naar een betoverende wereld vol geesten. Nadat Chihiro's vader het gezin dwingt om verder te verkennen, belandt ze alleen in een gigantisch badhuis, waar ze Haku ontmoet. Hij waarschuwt haar om voor het donker weg te gaan. Bij haar terugkeer ontdekt Chihiro dat haar ouders in varkens zijn veranderd.
Dit meesterwerk is het geesteskind van Hayao Miyazaki, een meester in de animatiewereld. Geïnspireerd door zijn zomers in een berghut met zijn familie en vijf jonge vrienden, wilde Miyazaki een film maken voor meisjes tussen zijn eerdere werken, My Neighbor Totoro en Kiki's Delivery Service. Ondanks twee afgewezen voorstellen bloeide het derde voorstel op en werd de basis voor Spirited Away.
Met een budget van 1.9 miljard yen ging de productie van start in 2000. Miyazaki introduceerde computeranimatie om het verhaal te versterken, maar de personages werden hoofdzakelijk met de hand getekend. Tijdens de productie moest Miyazaki het oorspronkelijke lange scenario inkorten tot een normale filmlengte, wat resulteerde in het schrappen van vele scènes.
Spirited Away werd wereldwijd geprezen en behaalde topnoteringen op platforms zoals Rotten Tomatoes en IMDb. In Japan overtrof de film zelfs Miyazaki's eerdere meesterwerk, Princess Mononoke, op financieel gebied. De totale opbrengst in Japan bedroeg 30 miljard yen, terwijl wereldwijd een indrukwekkende $346 miljoen werd bereikt.
Miyazaki heeft met Spirited Away niet alleen een meeslepend verhaal gecreëerd, maar ook een visueel en emotioneel meesterwerk dat de tand des tijds heeft doorstaan. De film blijft een tijdloos cinematografisch stuk, geliefd bij zowel jong als oud, en is daarom een absolute aanrader terwijl we in spanning wachten op de met een Oscar bekroonde nieuwste film, The Boy and the Heron. Hieronder vind je de trailer van Spirited Away, nu beschikbaar om te streamen op Netflix!
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!