Netflix-kijkers diep geraakt door waargebeurde Duitse oorlogsfilm: "Janken!"

Films
dinsdag, 27 februari 2024 om 19:21
1
De diep ontroerende Duitse dramafilm Nebel im August werpt een aangrijpend licht op een vergeten hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Geregisseerd door Kai Wessel en gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2008 van Robert Domes, vertelt de film het ware verhaal van Ernst Lossa, een 14-jarige Yenish-jongen die wordt geconfronteerd met de duistere realiteit van nazi-Duitsland in 1944. De film is nu te zien op Netflix.
In het turbulente jaar 1944 belandt Ernst Lossa in een psychiatrische instelling onder toezicht van Dr. Veithausen, vertolkt door Sebastian Koch. Ernst, ooit bestempeld als lastpak, bevestigt zijn reputatie door opstandig gedrag. Zijn hoop op een spoedige terugkeer naar huis en een toekomst in Amerika wordt echter verpletterd door bureaucratische obstakels.
De film onthult ook de sinistere plannen van de instelling, waar sommige patiënten bestemd zijn voor de Hadamar Killing Facility. Wanneer centrale autoriteiten besluiten tot gedecentraliseerde 'euthanasie'-operaties, staan de verpleegsters voor morele dilemma's. Terwijl Sister Kiefer bereid is kinderen te doden, probeert Sister Sophia hen te beschermen. De intensiteit van het verhaal neemt toe wanneer Ernst vriendschap sluit met medepatiënt Nandl. Samen ontdekken ze de duistere plannen van Dr. Veithausen en proberen ze een ontsnappingsplan te smeden.
De reacties op Nebel im August zijn lovend. “Indrukwekkende en aangrijpende film” en “Ziek“ klinkt het. Terwijl iemand anders schrijft: “Pfff, janken na het kijken van Nebel im August op Netflix. Een aangrijpende (waargebeurde) film. Een onderbelicht onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog.”
Met indrukwekkende vertolkingen van Ivo Pietzcker en Sebastian Koch biedt de film een krachtig inzicht in de menselijke veerkracht te midden van onvoorstelbaar leed. De verhalen van moed tegen onrecht in een van de meest donkere periodes van de geschiedenis mogen niet vergeten worden.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!