Stellan en Gustaf Skarsgård schitteren in de duistere waargebeurde thriller 'What Remains'

Trailers
vrijdag, 31 mei 2024 om 15:15
tgay6bhi95ofkld3tzaszeynuyb
De veelbelovende Zweedse thriller What Remains heeft zijn officiële trailer onthuld, met hoofdrollen voor Stellan Skarsgård, zijn zoon Gustaf Skarsgård, en de voor een Academy Award genomineerde Andrea Riseborough.
De film, die vorig jaar in première ging op het Locarno Film Festival, is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Thomas Quick, ook bekend als Sture Bergwall. Quick werd jarenlang gezien als een van de meest beruchte moordenaars van Zweden, totdat hij zijn meer dan dertig moordbekentenissen later weer introk. Onderzoekers beweerden dat een cultachtige groep, geleid door psycholoog Margit Norell, de politie en Quick had gemanipuleerd om valse bekentenissen af te leggen.
De trailer laat zien hoe Gustaf Skarsgård de rol van Mads Lake, de fictieve versie van Bergwall, vertolkt, terwijl Andrea Riseborough zijn therapeut speelt. Stellan Skarsgård neemt de rol van de politieagent Soren Rank op zich, die vastbesloten is om de waarheid achter de bekentenissen te ontdekken.
"Tijdens de jaren negentig, in een Scandinavisch psychiatrisch ziekenhuis, bekende een man genaamd Mads Lake meerdere moorden en werd veroordeeld. Echter, de ongemakkelijke driehoeksverhouding van Mads, therapeut Anna Rudebeck en politieagent Soren Rank, hebben allen een persoonlijk belang bij het onthullen van de waarheid, terwijl een groeiende co-afhankelijkheid hen dreigt te verteren," luidt de synopsis van de film.
What Remains markeert het regiedebuut van Ran Huang, die gefascineerd raakte door het leven van Bergwall en zeven jaar lang werkte aan dit project. De film begon vorm te krijgen toen Huang contact zocht met Stellan Skarsgård, die fungeerde als een belangrijke schakel. Stellan's vrouw, Megan Everett-Skarsgård, co-schreef het script met Huang, terwijl hun zoon Gustaf de rol van Mads Lake op zich nam.
Het echte verhaal van Bergwall choqueerde de media en het publiek in Zweden. In de jaren negentig begon Bergwall, die al in een psychiatrische inrichting zat voor een gewapende overval, te bekennen dat hij meer dan dertig moorden had gepleegd in Zweden, Noorwegen en Finland. Zijn bekentenissen kwamen voort uit therapie waarbij 'herinneringen' werden teruggehaald, en de autoriteiten geloofden hem, wat leidde tot zijn veroordeling voor acht moorden.
Na verloop van tijd begonnen er echter twijfels te rijzen over de geloofwaardigheid van zijn getuigenissen. Onderzoek onthulde inconsistenties en een gebrek aan fysiek bewijs. Uiteindelijk werd duidelijk dat Bergwall, beïnvloed door suggestieve ondervraging en op zoek naar aandacht, zijn verhalen had verzonnen. In 2008 trok Bergwall al zijn bekentenissen in, en na een lang proces werden zijn veroordelingen ongedaan gemaakt en werd hij in 2013 vrijgelaten.
Tijdens een screening op het Locarno Film Festival zei Gustaf Skarsgård dat het maken van de film veel pijn met zich meebracht. "Het zou gemakkelijk zijn geweest om afstand te nemen van dit onderwerp omdat het zo problematisch en pijnlijk is," zei hij. "Maar juist dat gevoel van ongemak geeft aan dat er iets te verkennen valt." Stellan Skarsgård voegde hieraan toe: "Dat was de reden waarom ik het aannam. Je zoekt altijd naar scripts die nog niet geschreven zijn en naar films die nog niet gemaakt zijn. Dat was mijn gevoel bij het lezen van dit script. Het is erg donker en erg mooi, en ik wilde deel uitmaken van die reis naar de hel."
What Remains verschijnt later dit jaar via VOD. Bekijk hieronder de officiële trailer
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!