Acteur Thijs Römer veroordeeld tot gevangenisstraf en 240 uur taakstraf

Overig
dinsdag, 08 augustus 2023 om 16:01
amolkf8irupc5ktwlkduerfighn
Op dinsdag heeft de rechtbank in Assen een schokkend oordeel geveld over de acteur Thijs Römer. Hij is veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk, voor online zedendelicten met drie minderjarige meisjes. Naast de celstraf legde de rechtbank hem een maximale taakstraf van 240 uur op en verplichtte hem zich te laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.
De rechtbank in Assen benadrukte de ernst van Römer's gedrag en noemde het "uiterst kwalijk" dat hij de grenzen van minderjarige slachtoffers heeft overschreden. Hij werd schuldig bevonden aan het verleiden van minderjarigen tot ontucht en aan het verwerven van kinderporno. Hoewel hij werd vrijgesproken van het gebruiken van dwang, was er volgens de rechtbank sprake van een duidelijk patroon van oppervlakkige contacten via sociale media tot seksuele berichten en foto's.
cput27qnkptupkd4ak4nk8eewlc 1140x570
Still 'F*ck de Liefde' via TMDB

Misbruik van bekendheid en leeftijdsverschil

Een belangrijk aspect van de zaak was het misbruik dat Römer maakte van zijn bekendheid en leeftijdsverschil als veel oudere acteur. De meisjes waren grote fans en zelfs verliefd op hem. Hij zou hen hebben verleid tot het uitwisselen van seksueel getinte foto's en berichten. Het feit dat hij zichzelf als een soort mentor voor zijn jonge fans zag, werd door de rechtbank als "vergezocht en ongeloofwaardig" bestempeld.

Impact op slachtoffers en samenleving

De gevolgen van Römer's daden zijn verwoestend geweest voor zijn slachtoffers. Een van de slachtoffers, Nena, sprak na het vonnis haar opluchting uit en benadrukte het belang van gehoord worden. Ze wil andere meisjes in vergelijkbare situaties aanmoedigen om naar voren te stappen en de waarheid te vertellen. De rechtbank hield ook rekening met de "storm van verontwaardiging in de samenleving" bij het bepalen van de strafmaat.
cct9sgsiuhantritjwwcmtvnqm7 1140x570
Still 'Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi' via TMDB

Carrière en privéleven verwoest

De zaak heeft niet alleen impact gehad op de slachtoffers, maar ook op Römer zelf. Zijn carrière is ingrijpend veranderd: hij heeft een jaar lang geen werk meer gehad, is uit films geknipt en heeft rollen verloren. Zijn inkomstenbron is vrijwel volledig opgedroogd. Daarnaast worstelt zijn gezin met de situatie. De gevolgen zijn "niet groot, maar gigantisch", aldus Römer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!