Zaandijk transformeert in rampgebied voor opnames van Nederlandse rampenserie (Exclusief)

Films
zondag, 19 mei 2024 om 18:00
explosie
De EO werkt momenteel, na het succes van De Joodse Raad, aan een nieuwe aangrijpende serie: Bij Heldere Hemel. De rampenserie van regisseur en Gouden Kalf-winnaar Lourens Blok belicht de tragische vuurwerkramp in Enschede.
De serie, met in de hoofdrollen Thomas Acda, Joes Brauers, Peter Blok en Katrien van Beurden, belooft bijzonder spectaculair te worden, zo blijkt uit een brief die buurtbewoners van De Roode Buurt in Zaandijk hebben ontvangen naar aanleiding van de geplande opnames.
Blok wist eerder al indruk te maken met de rampenserie Rampvlucht, over de Bijlmerramp. De regisseur waagt zich nu aan het verhaal van de tragische ramp in de Enschedese wijk Roombeek.
De officiële beschrijving van de nieuwe serie luidt: “Wanneer er na de vuurwerkontploffing in Culemborg in 1991 geen lering wordt getrokken voor de toekomst, leven de bewoners van de Enschedese wijk Roombeek negen jaar later op een tikkende tijdbom.” Klinkt de beschrijving. “Een gemêleerd gezelschap van vele culturen in een volkse, haast paradijselijke wijk; met in haar hart een grote vuurwerkopslag.”
De opnames voor deze spectaculaire nieuwe serie vinden voor een groot deel plaats in Zaandijk. Bewoners van de wijk De Rode Buurt hebben een brief ontvangen waarin wordt gewaarschuwd voor de aanstaande opnames die “in de eerste weken van juni op diverse binnen- en buitenlocaties” zullen plaatsvinden.
De productie zal verschillende fases kennen: “De straten zoals die waren vóór de ramp plaatsvond. Een mooie zomerse dag in mei, waar buurtbewoners hun normale leventje leiden; De straten vlak vóór de ramp. De eerste signalen dat er iets goed mis is, bewoners op straat, mensenmassa’s die toekijken, aanwezigheid van de hulpdiensten; De ramp zelf. Puin in de straten, uitgebrande auto’s, gewonde bewoners, brandweer en politie die wanhopig de situatie proberen te managen; De wijk na de ramp. De overblijfselen van een wijk waar na deze verwoestende ramp weinig meer van over is.”
De makers lijken groots uit te willen pakken voor de serie, waarbij de hele wijk wordt omgetoverd tot een rampgebied. Bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over enorme explosies, alhoewel er wel volop vuur, rook, mist en bebloede personen met ‘special make-up’ te zien zullen zijn.
“De daadwerkelijke ‘explosie’-scènes zullen wij nabootsen in een studio-omgeving en niet in de wijk zelf filmen. Op enkele dagen zullen er special effects (vuur, rook, mist), special make-up (personen onder het bloed), overheidsvoertuigen (ambulance, brandweer en politie) en dummywapens worden ingezet in de scènes. Sommige van deze beelden en ensceneringen kunnen als schokkend worden ervaren.”
Daarnaast zal de productie op verschillende plekken tijdelijke wijzigingen aan het straatbeeld en aan woningen aanbrengen en om de tijdsgeest te vatten wordt er ook flink uitgepakt met voertuigen uit het jaar 2000 die zullen worden geparkeerd.
Het mag duidelijk zijn dat de nieuwe rampenserie weer veel zal losmaken, mede ook omdat met de releasedatum van 2025 het precies 25 jaar is geleden sinds de tragische gebeurtenis. Voor verdere updates rondom Bij Heldere Hemel, houd onze website goed in de gaten.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!