Recensie: 'Inside Out 2' - Pixar presenteert een emotioneel briljant vervolg

Films
maandag, 24 juni 2024 om 15:00
inside out 2 st 7 jpg sd high copyright the walt disney company 2023
Pixar heeft een talent om levenloze objecten tot leven te brengen: ze gaven speelgoed gevoelens in Toy Story en auto's gevoelens in Cars. Met Inside Out gingen ze nog een stap verder door emoties hun eigen persoonlijkheden en gevoelens te geven, wat resulteerde in Inside Out 2, een van hun beste films in jaren.
Pixar's relatie met de bioscoopkassa’s is sinds het begin van de pandemie een emotionele achtbaan geweest. Films zoals Turning Red werden exclusief op Disney+ uitgebracht zonder bioscooprelease, terwijl Lightyear teleurstelde met slechts 226 miljoen dollar opbrengst. Geen enkele film had echter zo'n grote impact als Inside Out. Wereldwijd geliefd bij het publiek, inclusief mijn eigen kind, wiens opwinding voor het vervolg wordt gedeeld door families overal ter wereld. Dit enthousiasme weerspiegelde zich in een recordbrekend openingsweekend van 295 miljoen dollar, wat duidelijk maakt dat Inside Out een favoriet blijft van Pixar.
Inside Out 2 volgt opnieuw Riley, nu 13 jaar oud (gespeeld door Kensington Tallman, die Kaitlyn Dias vervangt), die bloeit in haar nieuwe leven in de Bay Area. Samen met haar goede vrienden Bree (Sumayyah Nuriddin-Green) en Grace (Grace Lu) delen ze een passie voor ijshockey en gaan ze samen naar een hockeykamp.
Riley’s emoties, die samenwerken om haar door het leven te leiden, worden opnieuw tot leven gebracht door Joy (Amy Poehler), Anger (Lewis Black), Fear (Tony Hale, die Bill Hader vervangt), Disgust (Liza Lapira, ter vervanging van Mindy Kaling), en natuurlijk Sadness (Phyllis Smith).
De puberteit heeft toegeslagen, waardoor Riley kennismaakt met een reeks nieuwe, complexere emoties: Anxiety (Maya Hawke), Envy (Ayo Edebiri), Ennui (Adèle Exarchopoulos), en Embarrassment (Paul Walter Hauser). Terwijl Riley voor het dilemma staat om te kiezen tussen haar oude vrienden en de aantrekkingskracht van de coole groep, worden haar kinderlijke emoties verdrongen en veranderen ze in ‘onderdrukte emoties’. Anxiety neemt de leiding over dit nieuwe team en probeert wanhopig om van Riley iemand te maken die voorbereid is op de uitdagingen van de middelbare school.
Met Anxiety aan het roer, voortdurend anticiperend op elke mogelijke situatie, begint Riley’s identiteit te verschuiven. In haar pogingen om indruk te maken op de oudere kinderen, verandert ze geleidelijk in iemand die onherkenbaar is voor haar vrienden en uiteindelijk voor zichzelf.
Inside Out 2 markeert een triomfantelijke terugkeer voor Pixar en doet wat de studio het beste kan: perspectieven samenbrengen die zowel kinderen als volwassenen boeien. Onder de leiding van de nieuwe regisseur Kelsey Mann en met een script geschreven door Inside Out-schrijver Meg LeFauve samen met Dave Holstein, behoudt de film de toon van Pete Docter’s originele vertelling en bouwt vakkundig voort op de basis die door Docter is gelegd.
Inside Out 2 vangt perfect de tumultueuze emotionele veranderingen van de vroege adolescentie, door middel van een chaotische dynamiek van negen personages die Riley proberen te leiden, allemaal verwikkeld in een strijd over Riley’s zelfbeeld. Het hart van de film draait om Anxiety die, ondanks haar goede bedoelingen, zichzelf vaak in de problemen brengt door haar zorgen. Samen met Joy vormt ze een centraal figuur in de emotionele reis van dit waardevolle vervolg.
★★★★☆
Inside Out 2 draait vanaf 17 juli in de Nederlandse bioscoopzalen. Bekijk hieronder de trailer.
Deze recensie is geschreven door Grant Tandy namens Screenvice.com. Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!