Recensie: 'Damsel' - Een Feministische Fantasyfilm

Films
zaterdag, 09 maart 2024 om 12:00
kxov8aztkfkg6osqnverevdjkfv
Gisteren lanceerde Netflix de nieuwe fantasyfilm Damsel met Stranger Things-ster Millie Bobby Brown. De trailers beloofden veel goeds, en het boek van Elana K. Arnold, waarop de film gebaseerd is, bleek een solide fundering voor een vermakelijke film. Maar kan de film de verwachtingen waarmaken?
Brown speelt Elodie, een dappere prinses wiens sprookjesachtige 'en ze leefden nog lang en gelukkig' ruw wordt verstoord wanneer haar prins haar als snack aan een draak wil voeren. Het klassieke "Er was eens..." wordt in deze film vervangen door een vrouw die volledig op haar eigen kracht vertrouwt. Yay, girlpower!
Met veel enthousiasme zijn we aan de film begonnen, maar het eerste half uur was bijna ondraaglijk, waarbij Brown alleen maar leek te schreeuwen. Behoorlijk irritant, tenzij je houdt van een geluidsexplosie die lijkt op een intense tenniswedstrijd (of een 18+ natuurfilm). Brown's acteerwerk is goed, het irritante gedrag ligt eerder aan de schrijvers en makers dan aan de actrice zelf. Te veel geschreeuw voegt niets toe aan het verhaal. We hebben de film om die reden bijna afgezet, maar gelukkig heeft de film uiteindelijk genoeg te bieden om door te kijken.
Robin Wright, die de kwaadaardige koningin speelt, doet dat op sublieme wijze, zoals we van haar gewend zijn. De rest van de cast doet het ook prima, maar niemand steekt er echt bovenuit, omdat het verhaal voornamelijk draait om Elodie en de chagrijnige draak, ingesproken door Shohreh Aghdashloo.
Hoewel het ontwerp van de draak er fenomenaal uitziet, misschien zelfs beter dan die in Game of Thrones of andere fantasieproducties, voelt de stem van Aghdashloo soms niet passend aan. Het lijkt alsof ze een typetje speelt, wat helaas afleidt. De spin in een andere Netflix-film, Spaceman, ingesproken door Paul Dano, was daarentegen perfect - dit was helaas eerder storend.
Visueel is de film prachtig, maar op sommige momenten is duidelijk te zien dat het met de computer is gemaakt, vooral het koninkrijk voelt heel kunstmatig aan. Alle middelen lijken naar het ontwerp en de animaties van de draak te zijn gegaan, die overigens, zoals gezegd, indrukwekkend is. Fantastisch!
Het einde is enigszins bevredigend, maar zoals de film vanaf het begin al suggereert, is het een verhaal van een jong meisje dat zich ontwikkelt tot een sterke vrouw. Het einde komt dan ook niet als een shock en voelt wellicht een beetje gehaast aan. De film is hier en daar behoorlijk cliché, maar zal waarschijnlijk jonge kijkers wel aanspreken.
Damsel is over het algemeen een prettige afleiding, maar niet per se een meesterwerk. Het acteerwerk is prima, maar het geschreven werk en bepaalde keuzes, zoals het overmatige geschreeuw, zijn behoorlijk storend. De visuals zijn verbluffend, met hier en daar wat slordigheden. Het verhaal blijft redelijk trouw aan het boek, maar slaagt er niet helemaal in om de spanning en emotie van het verhaal over te brengen. Damsel krijgt van ons een 6/10.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!