Recensie: 'A Quiet Place: Day One' - Evenwichtige mix van spanning en tederheid

Films
dinsdag, 02 juli 2024 om 16:00
a quiet place day one st 4 jpg sd high 2023 paramount pictures all rights reserverd
A Quiet Place: Day One verschuift van de landelijke, gespannen horror-setting van de eerste twee films naar een grootschalig, verwoestend rampscenario, wat de reeks de nodige nieuwe energie geeft. Het plaatsvinden van de prequel in New York, een van 's werelds luidste steden, voegt een unieke draai toe, vooral omdat de film begint met de mededeling dat New York constant een geluidsniveau van 90 decibel heeft, wat gelijk staat aan het geluid van een constante schreeuw.
Ondanks de miljoenen inwoners van New York richt de film zich op slechts twee personages. Deze aanpak helpt de franchise op slimme wijze haar gevoelige karakter te behouden, terwijl het de spannende spektakel van een stad onder belegering introduceert. Deze elementen verhogen de impact van A Quiet Place: Day One aanzienlijk vergeleken met zijn voorgangers, resulterend in een donkere, intense, maar onverwacht opbeurende weergave van het begin van de apocalyps.
Sam, gespeeld door Lupita Nyong’o, arriveert in New York tijdens een groepsuitje, vergezeld door haar onverstoorbare kat Frodo. Sam worstelt al met persoonlijke problemen voordat de apocalyps begint, en deze worstelingen geven haar karakter een intrigerende diepgang, wat een frisse en unieke kijk biedt vergeleken met de typische overlevingsfilms.
Terwijl ze door de chaotische stad navigeert, ontmoet ze Eric, gespeeld door Joseph Quinn, een Brit die eveneens verdwaald is in de stedelijke apocalyps. Quinn brengt een charmante melancholie in zijn rol zonder melodramatisch te worden, waardoor de dynamiek tussen de twee personages enorm boeiend is terwijl Sam en Eric een hartverwarmende vriendschap ontwikkelen te midden van hun strijd om te overleven.
Deze derde film in de franchise gaat een andere richting uit met Michael Sarnoski aan het roer, die het verhaal samen met John Krasinski schreef. Opmerkelijk is dat dit pas Sarnoski's tweede film is, na zijn debuut met Pig. Hoewel sommigen misschien meer verwoesting hadden verwacht, levert Sarnoski’s spin-off een verrassend hartverwarmend verhaal in plaats van een enorm bloedbad.
Krasinski zette een hoge standaard met zijn twee eerdere delen, bekend om hun onophoudelijke spanning en de wanhopige strijd van de ouders (gespeeld door Krasinski en Emily Blunt) om hun kinderen te beschermen. De stedelijke setting van Day One verhoogt de angst omdat de wezens zelfs bij het minste geluid worden aangetrokken. Het is een solide toevoeging die de angstaanjagende sfeer van de eerdere films levend houdt.
Day One biedt adembenemende luchtbeelden van aliens die door Manhattan zwermen. Brede shots tonen de verlaten straten van de stad, bezaaid met de nasleep van verwoesting—lichamen en een griezelig gevoel van verlatenheid. De spinachtige aliens zitten als nachtmerrieachtige waterspuwers op wolkenkrabbers, terwijl militaire jets door de schemerige hemel schieten, gericht op de bruggen van Manhattan in een wanhopige poging om de invasie in te dammen. A Quiet Place: Day One schildert een verbluffend beeld van een buitenaardse apocalyps in het hart van de stad.
Maar wat echt opvalt, is de uitzonderlijke chemie tussen Nyong’o en Quinn, die twee individuen vertolken die een zeldzame connectie vormen te midden van de benarde omstandigheden. Hoewel sommige kijkers meer antwoorden over de aliens of meer verwoesting hadden verwacht dan Day One biedt, blijft dit derde deel van A Quiet Place trouw aan zijn kenmerkende kracht: het plaatsen van menselijke verhalen in het hart van de film.
★★★★☆
A Quiet Place: Day One draait nu in de bioscoop, bekijk hieronder de officiële trailer.
Deze recensie is geschreven door Grant Tandy namens Screenvice.com. Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!