Psychologische thriller met Shia LaBeouf is wereldwijd een onverwachte hit op Netflix

Films
vrijdag, 24 mei 2024 om 19:00
96guuoscrh6ishd6epojkuyvb4p
De psychologische thriller Disturbia, geregisseerd door D.J. Caruso en met Shia LaBeouf in de hoofdrol, beleeft momenteel een heropleving op Netflix. De film, die oorspronkelijk in 2007 uitkwam, volgt de tiener Kale Brecht die onder huisarrest staat na een gewelddadig incident op school. Vanuit zijn huis begint Kale zijn buren te bespioneren en raakt hij ervan overtuigd dat één van hen een seriemoordenaar is.
Disturbia wordt vaak gezien als een moderne interpretatie van Alfred Hitchcock's klassieke film Rear Window. De film werd destijds goed ontvangen door critici en had een indrukwekkende box office-opbrengst van bijna $120 miljoen, ondanks het relatief bescheiden budget van $20 miljoen. Shia LaBeouf werd geprezen voor zijn rol als Kale Brecht, waarbij hij verschillende facetten van zijn personage effectief wist over te brengen. De film werd geschreven door Christopher Landon en Carl Ellsworth en heeft naast LaBeouf ook andere bekende acteurs zoals David Morse, Sarah Roemer en Carrie-Anne Moss in de cast.
Hoewel Disturbia zijn eigen identiteit heeft, kwam de film ook in juridische problemen terecht. De filmmakers werden aangeklaagd wegens vermeende inbreuk op de rechten van het verhaal "It Had to Be Murder" van Cornell Woolrich, dat ook de basis vormde voor Hitchcock's Rear Window. De rechtszaak werd echter verworpen, en Disturbia blijft een eerbetoon aan Hitchcock's meesterwerk.
Nu, 17 jaar na de oorspronkelijke release, beleeft Disturbia een tweede leven dankzij de populariteit op Netflix. Van 13 tot 19 mei 2024 was de film de derde meest bekeken film wereldwijd op Netflix, met 13,5 miljoen uren bekeken en 7,7 miljoen individuele kijkers. Dit is de eerste keer dat Disturbia op de Global Top 10 lijst van Netflix verscheen.
Disturbia raakt aan tijdloze thema's zoals isolatie, obsessie en de dunne lijn tussen realiteit en waanideeën. De film weet de kijkers te boeien door de intense worstelingen van Kale en zijn paranoia, aangewakkerd door het trauma van zijn vaders dood. Dit maakt de film niet alleen een spannende thriller, maar ook een diepgaande verkenning van de menselijke geest.
Voor wie houdt van psychologische thrillers en klassieke Hitchcockiaanse spanning, is Disturbia absoluut een aanrader. Bekijk hieronder de officiële trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!