Nieuwe Netflix-film maakt diepe indruk op kijkers: "Ik moest huilen als een baby"

Films
zaterdag, 02 maart 2024 om 16:21
cvvjevqq9uwcut55djx6fkwbqi6
Over smaak valt niet te twisten, maar de nieuwe Netflix-film Spaceman lijkt nogal wat los te maken onder kijkers. De nieuwe aangrijpende sci-fi met Adam Sandler in een memorabele, serieuze rol zorgt voor uiteenlopende reacties op social media, waarbij de meeste kijkers ontroerd zijn door de film en ze tot nadenken heeft gezet.
In Spaceman volgen we de Tsjechische astronaut Jakub die na dagen eindelijk zijn eindbestemming lijkt te naderen; onderhand begint ook de eenzaamheid aan hem te knagen. Vooral de relatie met zijn vrouw Lenka, gespeeld door Carey Mulligan, houdt Jakub bezig.
De twee hebben een turbulent verleden achter de rug, waardoor Jakub zich aan de rand van ons zonnestelsel zowel geestelijk als lichamelijk nog nooit zo ver van zijn vrouw heeft gevoeld. Wanneer Jakub onverwachts bezoek krijgt van Hanus, een eeuwenoud wezen, ofwel een pratende spin, maken de twee een emotionele reis door en bouwen ze een hechte vriendschap op met een hartverscheurend einde.
De diepgang die de film te bieden heeft, lijkt blijkbaar voor een aantal kijkers niet in de smaak te vallen. Sommigen noemen de film saai, inspiratieloos, enzovoort. De film met de titel Spaceman nodigt de casual kijker, die wellicht een spannende sci-fi film verwacht, uit in een dramafilm in de ruimte. Gegarandeerd dat velen dan teleurgesteld zullen zijn.
Gelukkig zijn er ook een hele hoop mensen die de film wel lijken te begrijpen. Spaceman is namelijk geen film over een ruimtereiziger, maar eerder een film over eenzaamheid, depressie, vriendschap – een rollercoaster aan emoties die je niet per se voorgeschoteld wilt krijgen wanneer je verwacht een sci-fi te gaan kijken.
Iemand op X laat weten diep geraakt te zijn door de film en dat hij zelfs "moest huilen als een baby." Ook lijkt de film bij sommige kijkers de juiste snaar te raken, waarbij iemand schrijft: "Spaceman on Netflix f*cked me up maaaan I gotta work on some shit." De film nodigt de kijker dan ook uit tot enige zelfreflectie die nog dagenlang door siddert.
Spaceman is een typische film die klikt bij je, of niet. De film afdoen als saai, inspiratieloos of "dog shit stupid" is simpelweg te kort door de bocht, en waarschijnlijk zijn deze mensen eerder gebaat bij hersenloze films zoals Mea Culpa of andere troep die op Netflix verschijnt. Spaceman is een pareltje en verdient veel meer lof dan het nu krijgt, waarbij met name de rol van Paul Dano uitmuntend is te noemen. Benieuwd naar onze recensie van de film? Lees dan hier verder.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!