Netflix ligt onder vuur na gebruik van AI-afbeeldingen in documentaire 'What Jennifer Did'

Films
vrijdag, 19 april 2024 om 16:00
l8lph3cp46y9v3jc6jicf50lt8b
Netflix ligt onder vuur vanwege beschuldigingen dat het AI-gemanipuleerde afbeeldingen heeft gebruikt in de nieuwe true crime-docu What Jennifer Did. De documentaire draait om Jennifer Pan, die is veroordeeld voor de moord op haar ouders.
Na ongeveer 28 minuten in de documentaire wordt Pans vriend uit de middelbare school, Nam Nguyen, beschreven als een "levendig, gelukkig, zelfverzekerd en heel oprecht" persoon. Zijn woorden worden vergezeld van een reeks relevante foto's. Maar bij nader onderzoek van de afbeeldingen door PetaPixel, zijn er tekenen van manipulatie; één afbeelding in het bijzonder waar Pan een peace-gebaar maakt lijkt overduidelijk gemanipuleerd en biedt bewijs dat op zijn minst een deel van de afbeelding door AI is gegenereerd.
Aan Pans linkerhand lijkt ze slechts twee vingers te hebben; ze mist een duim, een pink en een ringvinger. Aan haar rechterhand ontbreekt een pink en haar duim lijkt onnatuurlijk lang en afwijkend. AI-beeldgeneratoren hebben berucht moeite met het maken van foto's van menselijke handen. Twee andere foto's waarop Pan dezelfde rode jurk draagt, vertonen ook sporen van AI-gebruik.
Elke vorm van manipulatie van foto's in een true crime-documentaire is controversieel omdat een verhaal - vooral een zo gevoelig verhaal als dat van Pan - waarheidsgetrouw en onvervalst moet worden verteld, zelfs wanneer dat verhaal wordt verteld door middel van beeldmateriaal. "Het gebruik van technologie om afbeeldingen van een echt persoon te genereren, vooral van iemand die nog steeds in de gevangenis zit en pas in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating rond 2040, zou enkele alarmbellen moeten doen rinkelen," schrijft Futurism.
Eerder deze week maakte A24 ook al gebruik van AI-afbeeldingen voor promotiemateriaal van de nieuwe film Civil War, kreeg de aankondiging van Fallout kritiek vanwege een AI-afbeelding en ook in de nieuwe horrorfilm Late Night With The Devil bevat AI-gegenereerde afbeeldingen.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!