Nederlandse filmmaker Martin Koolhoven deelt zijn favoriete openingsscène

Films
woensdag, 17 april 2024 om 19:00
orsonwelles
De Nederlandse filmmaker Martin Koolhoven heeft zijn favoriete openingsscène aller tijden gedeeld. Hij gaat niet voor een moderne blockbuster of een hedendaags meesterwerk, maar voor de klassieke film noir Touch of Evil uit 1958, geregisseerd door niemand minder dan Orson Welles.
Touch of Evil, gebaseerd op de roman Badge of Evil uit 1956 van Whit Masterson, is een meeslepende en duistere vertelling van misdaad, corruptie en morele ambiguïteit. De film opent met een krachtige en onvergetelijke scène die de toon zet voor het verhaal dat volgt. Gelegen langs de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, explodeert een tijdbom in een voertuig, waarbij twee mensen om het leven komen.
Deze gebeurtenis trekt de aandacht van de Mexicaanse speciale aanklager Miguel Vargas, die op huwelijksreis is met zijn Amerikaanse vrouw Susie. Terwijl de lokale politie, onder leiding van de ervaren kapitein Hank Quinlan, begint met het onderzoek, ontvouwt zich een verhaal van bedrog, vooroordelen en machtsmisbruik. Centraal in de film staat het conflict tussen Vargas en Quinlan, twee tegenpolen die elk op hun eigen manier gerechtigheid nastreven.
Charlton Heston schittert als de vastberaden en rechtvaardige Vargas, terwijl Orson Welles zelf een onvergetelijke verschijning is als de corrupte en door alcohol geteisterde Quinlan. Hun confrontatie in de nasleep van de explosie legt de basis voor de complexe relaties en morele dilemma's die de rest van de film zullen domineren. Touch of Evil werd in eerste instantie niet heel enthousiast ontvangen maar door de jaren heen is Welles' meesterwerk uitgegroeid tot een van zijn meest geprezen werken en een hoogtepunt binnen het film noir-genre. Wat is jouw favoriete openingsscène?
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!