Makers van 'The Holdovers' op vooravond van Oscar-uitreiking beschuldigd van plagiaat

Films
zondag, 10 maart 2024 om 20:00
dm82kl2fvbjhvxxellk2xrhorv4
De film The Holdovers staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling vanwege beschuldigingen van plagiaat. Simon Stephenson, bekend van zijn werk aan Disney's Luca, beschuldigt de makers ervan dat zijn script Frisco vermoedelijk als bron van inspiratie heeft gediend. Het nieuws komt naar buiten vlak voor de Oscar-uitreiking van vanavond, waar The Holdovers kans maakt op verschillende prijzen.
Regisseur Alexander Payne heeft een zekere fascinatie voor de educatieve perikelen van Paul Giamatti, die in de film een leraar speelt die tijdens de feestdagen gestrande leerlingen op een kostschool onder zijn hoede neemt. Het script, oorspronkelijk geschreven door David Hemingson, lijkt nu echter verdacht veel op een déjà vu van Stephenson's Frisco. Volgens Simon is er overweldigend bewijs dat de makers zijn creatie regel voor regel hebben gerecycled.
Het wordt nog pikanter als blijkt dat Simon in 2013 en 2019 voorproefjes van Frisco naar Alexander heeft gestuurd. Deze timing werpt een schaduw over de Oscar-uitreiking, waar The Holdovers hoopt te schitteren als de 'Beste Film' van 2023. Een vleugje dramatiek op de rode loper was alles wat we nog misten.
Simon bracht zijn beschuldigingen al in januari ter tafel bij het schrijversgilde WGA, en nu lijkt het schandaal als een onwelkome gast op de afterparty van de Oscars te verschijnen. Wat er zal gebeuren als de film daadwerkelijk triomfeert, is nog een mysterie dat aan de glans van het gouden beeldje knabbelt.
Hoe dan ook, deze onthulling zet een pijnlijk hoofdstuk in de filmindustrie in gang. Nooit eerder is een Oscar-genomineerde film op de vooravond van de prijsuitreiking beschuldigd van zo'n episch schandaal. Voorlopig blijven de makers echter mum over de aantijgingen.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!