Makers van 'Sharknado' wisten eerder al te verbazen met deze controversiële Hobbit-film

Films
donderdag, 04 april 2024 om 16:30
column 3
In de filmwereld zijn er soms conflicten die verder gaan dan explosieve actie op het witte doek. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is de film Age of the Hobbit, geproduceerd door The Asylum (bekend van Sharknado) en geregisseerd door Joseph Lawson. Oorspronkelijk aangekondigd als Age of the Hobbits, onderging de film echter een reeks juridische strubbelingen voordat deze het daglicht zag. Je raadt waarschijnlijk wel waarom.
Age of the Hobbit, later bekend als Clash of the Empires of Lord of the Elves, is een Amerikaanse fantasie-/avonturenfilm met in de hoofdrollen Christopher Judge (bekend van Stargate SG-1), Bai Ling en Sun Korng. Geregisseerd door Joseph Lawson en geproduceerd door The Asylum, is de film een zogenaamde "mockbuster" van de bekende film The Hobbit: An Unexpected Journey uit 2012. Dit leidde – uiteraard - tot een juridische strijd wegens plagiaat.
Het verhaal van Age of the Hobbit speelt zich af in een prehistorische wereld waarin een gemeenschap van Homo floresiensis, in de film beter bekend als "hobbits", strijdt tegen hun wrede onderdrukkers, de Java Man ("Java Men"). De officiële beschrijving luidt: "In een oude tijd worden de kleine, vredelievende hobbits tot slaaf gemaakt door de Java Men, een ras van vleesetende drakenrijders. De jonge hobbit Goben moet zich aansluiten bij de reusachtige buren, de mensen, om zijn volk te bevrijden en hun vijanden te verslaan."
In augustus 2012 stuurde Warner Bros. een cease-and-desistbrief naar The Asylum, de studio achter de film, waarin zij eisten dat de film niet zou worden uitgebracht onder de titel Age of the Hobbits. Ondanks aanpassingen aan het promotiemateriaal, weigerde The Asylum het woord "hobbit" uit de titel van de film te verwijderen. Dit leidde tot verdere juridische stappen van Warner Bros., New Line Cinema, MGM en producent Saul Zaentz tegen The Asylum, waarbij zij beweerden dat de film profiteerde van de wereldwijde promotiecampagne van de aankomende Hobbit-films.
The Asylum verdedigde zich door te beweren dat hun film legaal was omdat hun hobbits niet gebaseerd waren op de creaties van J.R.R. Tolkien. Zij betoogden dat Age of the Hobbits gaat over de echte menselijke ondersoort, Homo floresiensis, ontdekt in 2003 in Indonesië, die uniform zijn aangeduid als 'hobbits' in de wetenschappelijke gemeenschap.
De juridische strijd bereikte een hoogtepunt toen een federale rechter een tijdelijk straatverbod oplegde, waardoor The Asylum werd verboden de film op de geplande releasedatum van 11 december uit te brengen. De rechter oordeelde dat de film inbreuk maakte op het "hobbit"-handelsmerk en waarschijnlijk verwarring zou veroorzaken bij consumenten. Als gevolg hiervan werd Age of the Hobbits de eerste film van The Asylum die werd geblokkeerd voor release.
De zaak legde de complexiteit bloot van het gebruik van merken en intellectueel eigendom in de filmindustrie. Het benadrukte ook de dunne lijn tussen het creëren van parodieën en het overtreden van auteursrechten. Ondanks de juridische tegenslagen slaagde Age of the Hobbit erin om uiteindelijk een weg te vinden naar het publiek, zij het onder een andere titel.
Age of the Hobbits (of welke andere alternatieve titel die de film heeft gekregen) is bijzonder slecht en staat gewoon op YouTube. De studio achter deze film ken je misschien van de B-films Sharknado, Ape vs Mech Ape.