Indrukwekkende WOII-film met James Franco is een must watch: "écht een ondergewaardeerde film"

Films
zaterdag, 06 juli 2024 om 12:00
11
De Tweede Wereldoorlog bracht talloze verhalen gecentreerd rond de strijd in Europa tegen Nazi-Duitsland. De film The Great Raid uit 2005, geregisseerd door John Dahl, neemt een ander pad door de aandacht te verleggen naar de gebeurtenissen in Azië, specifiek de Filippijnen.
Met hoofdrollen voor Benjamin Bratt, James Franco en Connie Nielsen, biedt de film een indringend beeld van een gewaagde reddingsoperatie die de geschiedenis inging als de Raid op Cabanatuan. Het beste nieuws? De film staat sinds vandaag weer terug op Netflix!
In 1945, toen de Amerikaanse troepen zich een weg baanden door de door Japan bezette Filippijnen, bevonden zich ongeveer 500 Amerikaanse krijgsgevangenen in een berucht kamp in Cabanatuan. Deze gevangenen hadden de Bataan Death March overleefd, slechts om te worden blootgesteld aan brute behandelingen en een zekere dood door de Japanse troepen, voor wie overgave als een schande werd beschouwd volgens de bushido-code.
The Great Raid opent met een huiveringwekkende scène waarin Japanse troepen krijgsgevangenen op Palawan executeren. Terwijl de Amerikaanse troepen onder leiding van luitenant-kolonel Henry Mucci (gespeeld door Benjamin Bratt) oprukken, wordt de 6th Ranger Battalion opgedragen om de krijgsgevangenen in Cabanatuan te bevrijden voordat ze worden geëxecuteerd. De film volgt de inspanningen van de Rangers, de Alamo Scouts van het Sixth Army en de Filipijnse guerrilla's in hun gewaagde reddingsmissie.
De film wisselt tussen verschillende perspectieven: de krijgsgevangenen in Cabanatuan, de Amerikaanse soldaten die de reddingsmissie uitvoeren, de Filipijnse verzetsstrijders en de Japanse troepen. Een belangrijk subplot richt zich op de dappere verzetswerkzaamheden van verpleegster Margaret Utinsky (gespeeld door Connie Nielsen), die medicijnen het kamp binnensmokkelde.
Bij de release ontving The Great Raid gemengde recensies. Op Rotten Tomatoes scoorde de film 38% op basis van 121 beoordelingen, en op IMDb kan het rekenen op een score van 6.6. Critici prezen destijds de spanning en authenticiteit van de climax, maar bekritiseerden de vele subplots en de langzame opbouw.
Een kleine 20 jaar later is de film wat ons betreft gerijpt als een zeer goede wijn en mag echt niet ontbreken op de kijklijst van iedere oorlogsfilmfanaat. Ook op social media zijn kijkers enthousiast, en wordt onze mening gedeeld. Iemand schrijft: “Echt een ondergewaardeerde oorlogsfilm over een van de moedigste reddingsmissies aller tijden. Ik ben blij dat de film ook de moed van de Filipijnse guerrilla's benadrukt. Het is jammer dat de film destijds een flop was aan de kassa."
The Great Raid is nu te zien op Netflix. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!