Filmwereld rouwt om overlijden van iconische Hollywood-acteur Donald Sutherland

Films
vrijdag, 21 juni 2024 om 10:00
ci8yp1drdju1z1ik7gzzfspfjxv
De legendarische Canadese acteur Donald Sutherland is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon, Kiefer Sutherland, deelde het nieuws via X. Donald Sutherland was een van de meest markante en veelzijdige acteurs van zijn generatie, bekend van iconische rollen in films als Klute, The Dirty Dozen, Don't Look Now, Ordinary People en de The Hunger Games reeks.
Sutherland werd geboren op 17 juli 1935 in Saint John, New Brunswick. Zijn acteercarrière begon in de vroege jaren '60, voornamelijk in horrorfilms en thrillers. Zijn doorbraak kwam met rollen in The Dirty Dozen, MASH en Klute. In deze films liet hij al vroeg zijn talent voor zowel komische als dramatische rollen zien.
Gedurende zijn carrière van meer dan zes decennia speelde Sutherland in tientallen films en series. Een van zijn meest memorabele prestaties was zijn rol in de televisiefilm Citizen X uit 1995, waarvoor hij een Golden Globe en een Emmy Award ontving. Ook voor zijn rol in Path to War in 2003 won hij een Golden Globe. Ondanks zijn indrukwekkende carrière en vele prijzen ontving Sutherland nooit een Oscar. Toch werd hij in 2017 door de Academy geëerd met een speciale Academy Award voor zijn indrukwekkende en blijvende bijdragen aan de filmindustrie.
Donald Sutherlands unieke verschijning - met zijn lengte van 1,93 meter, zware stem, blauwe ogen en kenmerkende grijns - maakte hem een opvallende figuur in Hollywood. Regisseur Ron Howard noemde hem "een van de meest intelligente, interessante en boeiende filmacteurs aller tijden." Veel van Sutherlands collega’s laten van zich horen via social media en eren de acteur. Michael Douglas schrijft: “Wat een liefdevolle, talentvolle man.” Gevolgd door Lord of the Rings-ster Elijah Wood: “Ahh, vaarwel Donald.”
Ondanks zijn hoge leeftijd bleef Sutherland actief in de filmwereld. Hij vertolkte recent nog de rol van President Snow in de The Hunger Games films en was te zien als oliemagnaat J. Paul Getty in de serie Trust. In 2011 werd hij geëerd met een ster op de Hollywood Walk of Fame, een erkenning voor zijn langdurige en invloedrijke carrière.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!