Deze spannende thriller met Jake Gyllenhaal is een must watch op Netflix: "Absoluut een aanrader!"

Films
woensdag, 19 juni 2024 om 19:00
6xakgplooki92ryzxi7rjfca70f
De thriller Nocturnal Animals (2016) is uit het stof gehaald door Netflix en wordt momenteel massaal gestreamd. Deze film, met Jake Gyllenhaal – bekend van meesterwerken als Donnie Darko (2001) en Nightcrawlers (2014) – gaat over het leven van een galleriehoudster, gespeeld door Amy Adams. Zij is de erfgename van een rijke Texaanse familie, gericht op status en een comfortabel leven. Ze worstelt met de oppervlakkigheid van haar eigen relatie en met het leven binnen een snobistische bubbel van postmoderne kunstliefhebbers.
Precies op dát moment ontvangt ze de nieuwe roman van haar ex-man, gespeeld door Gyllenhaal, en beginnen de flasbacks. Hij lijkt opnieuw met haar in contact te willen komen. Hierop gaat de galleriehoudster terugdenken aan hun relatie, zich gaandeweg verliezend in nostalgie en getroebleerde herinneringen. Het gepassioneerde, gevoelige en creatieve karakter van haar voormalige echtgenoot, is totaal anders dan het oppervlakkige en zakelijke materialisme van haar huidige vriend.
Ze begint de roman te lezen en zo ontspint zich een tweede verhaal: een vader die in het holst van de nacht met vrouw en dochter van de weg wordt gedwongen door een drietal perverse mafkezen in een niemandsland. Machteloos moet hij toezien hoe zijn vrouw en dochter worden ontvoerd – hijzelf wordt hulpeloos achtergelaten in de woestijn. Dan begint zijn queeste naar ‘ware rechtvaardigheid’ oftewel true justice, daarin gesteund door een lokale politieman met terminale longkanker. Die politieman, gespeeld door Michael Shannon, heeft letterlijk niets meer te verliezen. Hij stelt de machteloze vader voor de ultieme vraag: hoe ver is hij bereid te gaan voor ware rechtvaardigheid?
Vanuit dit verhaal, zoals gezegd verteld via flashbacks, keren we terug naar het decadente leven van de galleriehoudster. Wat probeert haar ex-man precies te vertellen met dit verhaal? Is het lot van de vrouw en dochter een verwijzing naar haar eerdere abortus? Haar rijke ouders vonden de schrijver zwak en keken op hem neer – is de queeste naar ware rechtvaardigheid een allegorie voor zijn hervonden mannelijkheid? Wat zit er werkelijk achter zijn uitnodiging om zijn ex-vrouw opnieuw te ontmoeten?
De film is absoluut een aanrader. De neo-noir sfeer komt ultiem tot leven en de kijker kan zich volledig verplaatsen in de machteloosheid van de vader. Ook het contrast tussen de ruwe sfeer in een woestijn in de middle of nowhere en het afgeschermde leventje in de ‘high society’ van kunstliefhebbers, komt krachtig uit de verf.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!