DreamWorks maakt officieel releasedatum bekend van 'Shrek 5'

Films
woensdag, 10 juli 2024 om 9:00
btbukfmuvto7xgtkifm5w4fuogx
DreamWorks Animation heeft officieel bevestigd dat Shrek 5 in ontwikkeling is. De langverwachte animatiefilm zal op 1 juli 2026 in de bioscopen verschijnen, precies 25 jaar na de release van de originele Shrek-film in 2001. De oorspronkelijke stemacteurs Mike Myers (Shrek), Eddie Murphy (Donkey) en Cameron Diaz (Fiona) keren allemaal terug voor deze nieuwe avonturen van de geliefde ogre en zijn vrienden.
Shrek 5 zal geregisseerd worden door Walt Dohrn, een veteraan binnen de franchise. Dohrn was eerder betrokken als schrijver en artiest bij Shrek 2 en Shrek the Third, en hij diende als hoofd van het verhaal bij Shrek Forever After, waarin hij ook de stem van Rumpelstiltskin verzorgde. Naast Dohrn is Brad Ableson aangesteld als co-regisseur. Ableson is bekend van zijn werk aan Minions: The Rise of Gru. De productie van de film ligt in handen van Gina Shay, een oude bekende van de franchise, en Chris Meledandri, de oprichter van Illumination en de kracht achter successen als de Despicable Me-franchise en The Super Mario Bros. Movie.
Eddie Murphy gaf eerder al een hint dat hij bezig was met de opnames voor Shrek 5. Hij onthulde dat hij de opnames voor het eerste deel van de film al voltooid had en dat de rest van het jaar gebruikt zou worden om de film af te ronden. Murphy deelde ook zijn enthousiasme over een mogelijke spin-off rond zijn personage Donkey. "We zijn begonnen met de opnames voor Shrek 5 maanden geleden," vertelde hij aan Collider. "En daarna gaan we Donkey een eigen film geven."
De Shrek-franchise heeft sinds de release van de eerste film in 2001 een enorme impact gehad op de animatiewereld. De originele film behaalde een wereldwijde opbrengst van $487 miljoen en werd de eerste winnaar van de Academy Award voor Beste Animatiefilm. Het vervolg, Shrek 2, overtrof dit succes met een opbrengst van $928 miljoen en een nominatie voor de Palme d'Or op het Filmfestival van Cannes. Hoewel de latere sequels, Shrek the Third en Shrek Forever After, minder lovende kritieken ontvingen, wisten ze toch respectievelijk $813 miljoen en $752 miljoen op te brengen.
Naast de Shrek-films zijn er ook succesvolle spin-offs verschenen, waaronder Puss in Boots en het recentere Puss in Boots: The Last Wish uit 2022 (nu te zien op Netflix!). Deze laatste film behaalde een opbrengst van $484 miljoen wereldwijd en kreeg een Oscarnominatie voor Beste Animatiefilm.
Shrek 5 draait vanaf 1 juli 2026 in de bioscoop.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!