Wat staat ons te wachten in het tweede seizoen van de Netflix-serie '3 Body Problem'?

TV en Series
maandag, 25 maart 2024 om 18:30
jtrbkhwbolkq3xfiztawtg7noqn
De makers achter Game of Thrones, David Benioff en D.B. Weiss, hebben zich gewaagd aan het "on-filmbare" epische sci-fi saga van de Chinese schrijver Liu Cixin. Het uiterst complexe, wetenschappelijk maar o-zo-geniaal geschreven Remembrance of Earth's Past-trilogie.
Wat ooit begon als een sciencefictionverhaal in een wetenschappelijk tijdschrift, groeide uit tot een boekenreeks en is sinds kort omgetoverd tot een ‘behapbare’ Netflix-serie, waarbij de makers het verhaal hebben versimpeld en uitstekend hebben weten te vertalen naar het kleine scherm. Hoewel het voor verschillende kijkers allemaal te warrig was, kunnen de doorgewinterde sci-fi-fans enorm genieten van de serie.
Echter, er steken wel wat problemen de kop op. Aangezien de serie massaal wordt bekeken en kijkers al snakken naar een tweede seizoen, wordt het voor de makers een enorme uitdaging om het vervolg van de Remembrance of Earth's Past-trilogie op passende wijze aan te passen.
In het eerste seizoen zijn het de San-Ti die de grootste bedreiging vormen voor de mensheid. In de boeken van Liu Cixin worden ze Trisolarans genoemd, waarom de makers van de Netflix-serie deze aanpassing hebben gedaan is niet helemaal duidelijk. (een oplettende lezer wist ons te melden dat dit de benaming is in de originele Chineestalige boeken) Echter, de uiteindelijke confrontatie met deze ver ontwikkelde aliens blijkt uiteindelijk nog niet eens het grootste gevaar te zijn.
We duiken in dit artikel diep in spoilerterritorium voor seizoen 2 van 3 Body Problem en eventueel de daaropvolgende seizoenen. Dus: Lees verder op eigen risico!
Zoals in de serie duidelijk wordt, zijn de San-Ti onderweg naar de aarde om onze wereld over te nemen. In de boeken is deze confrontatie bijzonder spectaculair en enorm complex en dus lastig om beknopt uit te leggen, we raden dan ook aan om zéker de boeken te gaan lezen wanneer je meer wilt weten over het mogelijke vervolg van de serie. Maar, we doen bij deze uiteraard wel een voorzichtige poging waarbij we in grote lijnen het een en ander proberen uit te leggen.
De mensheid heeft zich jaren kunnen voorbereiden op de aankomst van de San-Ti, maar de ontwikkelde ruimtevloot is geen enkele partij voor de technologie van de aliens en op enkele schepen na wordt de complete vloot vernietigd. De overgebleven schepen vormen later in het verhaal nog een belangrijke schakel – maar laten we dat voor nu even parkeren.
Het verhaal ontwikkelt zich op een gegeven moment zodanig dat de mensheid met één druk op de knop zowel de aarde als de thuisplaneet van de San-Ti kenbaar kan maken voor de rest van het universum, met als gevolg dat nóg intelligentere aliens direct overgaan tot vernietiging van beide planeten. Wanneer de thuisplaneet van de San-Ti binnen afzienbare tijd door een onbekend alienras wordt vernietigd is het ook onvermijdelijk dat de aarde aan de beurt komt.
De mensheid heeft zich inmiddels zodanig ontwikkeld dat het koloniën heeft verspreid door ons zonnestelsel en daarmee de kans op overleving probeert te vergroten. Doordat de locatie van de aarde nu door heel het universum bekend is, trekt het uiteindelijk de aandacht van een intelligent wezen genaamd Singer, die de mensheid als een gevaar ziet en overgaat tot het vernietigen van ons zonnestelsel. (In de boeken is dit vrij complex waarbij het gaat over 3- en 2-dimensionale vernietiging).
Dit is het punt waar de makers waarschijnlijk wel tegen bepaalde problemen gaan aanlopen. Hoewel het eerste seizoen zich deels in het verleden en in de huidige tijd afspeelt, verplaatsen de boeken zich op een gegeven moment al snel naar de verre toekomst waarbij het zo danig epische sciencefiction wordt dat écht nauwelijks te verfilmen is – tenzij ze de zaak nog verder versimpelen, wat haast onvermijdelijk lijkt.
Niet alleen vanwege het gigantische budget dat er nodig is om sciencefiction van deze omvang enigszins geloofwaardig te maken, maar ook de complexiteit van het verhaal die met iedere bladzijde wetenschappelijker en complexer wordt. Maar hoe gaan de makers eenzelfde fiasco als met Game of Thrones voorkomen?
Het verhaal van het eerste seizoen van de Netflix-serie 3 Body Problem loopt tot ongeveer halverwege het tweede boek in de Remembrance of Earth's Past-trilogie. Daarna gaat het hélemaal los, net wanneer je denkt dat het verhaal niet vreemder, complexer en epischer kan worden.
Zo zijn er naast Singer nog meer intelligente aliens in het universum die (en nu wordt het echt helemaal verwarrend) terug willen naar een 10e dimensie, door het universum terug te brengen naar een 0-dimensie in de hoop zo het universum te resetten. Uiteraard ontbreekt er in deze beknopte omschrijving bijzonder veel context en wordt het verhaal daarna ook nog eens een stuk intenser, maar het moge duidelijk zijn dat dit een enorme kluif wordt voor de makers waarbij ze er niet aan ontkomen om het verhaal nog verder naar hun eigen hand te zetten om het zo begrijpbaar te maken voor met name de casual Netflix-kijkers.
Hoewel het eerste seizoen dat uiteraard ook doet en de makers daarmee een goede eerste aanzet hebben gemaakt, is het eerste boek, waar seizoen 1 grotendeels op gebaseerd is, tamelijk tam in vergelijking met de rest van de trilogie.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!