Schokkende docuserie houdt Netflix-kijkers aan de buis gekluisterd: "Echt walgelijk!”

TV en Series
donderdag, 07 maart 2024 om 20:00
aaaaqafhk o3iurjvqoyjjtuxbjbnabtifldzfub0z93wqtdddmcpdxtylohloxxxutmwsnihta fvs blq0jzt14pit1sr3ceokl5gftekh7f3i xjpdreg3ssybezff5dc5 c ne4jvjqph8vwrudyil1
Netflix blijft grenzen verleggen met meeslepende documentaireseries, en de nieuwste release, The Program: Cons, Cults, and Kidnapping, is daarop geen uitzondering. In navolging van eerdere successen zoals The Keepers en American Nightmare, is The Program al snel het gesprek van de dag geworden op social media. De serie staat momenteel op de tweede plaats in de ranglijsten van Netflix, met enkel nog Avatar: The Last Airbender voor zich.
The Program werpt een verontrustende blik op disciplinaire schoolsystemen, met een focus op The Academy at Ivy Ridge. Wat deze serie onderscheidt, is de regisseur, Katherine Kubler, zelf een slachtoffer van de misstanden van de instelling.
Kublers reis naar het maken van de documentaire begon met haar eigen traumatische ervaringen op The Academy. Ondanks dat ze de school achter zich had gelaten, bleven de littekens van haar tijd daar nog lang aanwezig. Vastbesloten om de waarheid bloot te leggen, begon Kubler aan een missie om de wreedheden binnen de industrie aan het licht te brengen.
Op het eerste gezicht leek The Academy at Ivy Ridge een kostschool die zich richtte op de rehabilitatie van probleemjongeren. Echter, zoals The Program onthult, was de realiteit veel duisterder. Bij aankomst werden studenten beroofd van basisvrijheden en onderworpen aan een draconisch systeem van controle dat grensde aan gevangenisstraf.
Studenten mochten niet praten, glimlachen, of zelfs maar naar buiten gaan. Communicatie met de buitenwereld werd sterk beperkt, waardoor ze effectief werden geïsoleerd van elke vorm van steun of interventie. Achter gesloten deuren deden geruchten over lijfstraffen en misbruik de ronde, waardoor blijvende psychologische littekens ontstonden bij degenen die het moesten doorstaan.
De heftige docuserie zet social media in vuur en vlam: “Holy shit, ik kijk naar de documentaire op Netflix genaamd The Program en dit slaat gewoon in als een bom. Ook denk ik eraan hoe gemakkelijk dat mij had kunnen overkomen...” klinkt het. Terwijl iemand anders schrijft: “The Program op Netflix is wild. De manier waarop mormonen martelden en misbruikten onder het mom van religie en God is echt walgelijk.”
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!