Eerste aflevering van aangrijpende Nederlandse dramaserie trekt 1,4 miljoen kijkers

TV en Series
maandag, 18 maart 2024 om 19:10
mrf9xtdwi9p2xlmynwizwqrdws2
Zondagavond 10 maart werd de Nederlandse dramaserie De Joodse Raad voor het eerst uitgezonden en wist meteen de aandacht te trekken van een groot publiek. De Evangelische Omroep (EO) laat weten dat de eerste aflevering maar liefst 1,4 miljoen kijkers wist te trekken.
De Joodse Raad belicht het aangrijpende en complexe hoofdstuk van de Joodse Raad, een groep Joodse bestuurders die probeerde het lot van de Joodse gemeenschap te beïnvloeden in een tijdperk van angst en onderdrukking. Hoewel hun intenties goed waren, konden ze niet voorkomen dat velen werden gedeporteerd en vermoord door de nazi's.
Regisseur Paula van der Oest heeft met De Joodse Raad een delicate balans gevonden tussen het respecteren van historische feiten en het creëren van een meeslepend verhaal waarin kijkers zich kunnen inleven. De hoofdrollen in De Joodse Raad worden vertolkt door gerenommeerde acteurs zoals Pierre Bokma, Jack Wouterse, Claire Bender en Malou Gorter.
De serie heeft lovende reacties ontvangen van zowel het publiek als critici. Historicus Wim Berkelaar prijst de serie op X/Twitter: "ongelooflijk goed", waarbij hij benadrukt dat het historisch zeer correct is en toch een beklemmende sfeer van het eerste jaar van de oorlog weet over te brengen.

Het eerste deel van de serie “De Joodse Raad”: ongelooflijk goed. Historisch zeer correct en het brengt direct het beklemmende eerste jaar (1941) in beeld. Tegelijk heel goed gedramatiseerd. Alle lof en waardering voor scenario, regie en acteurs.

Image
391
Reply
Hoewel producties over de Tweede Wereldoorlog een prominente plaats innemen in de Nederlandse film- en televisiegeschiedenis, is het verrassend te noemen dat het verhaal van de Joodse Raad niet eerder werd verfilmd. De Joodse Raad vult deze leegte en biedt kijkers een diepgaande en ontroerende kijk op een cruciaal stuk geschiedenis, dat nog steeds relevant is voor de moderne samenleving.
Met zijn sterke acteerwerk, nauwkeurige historische weergave en aangrijpende verhaallijnen is het geen wonder dat de serie meteen een groot publiek heeft weten te bereiken. De Joodse Raad is iedere zondagavond te zien op NPO1 of terug te zien via NPO start. Bekijk hieronder de trailer.
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!