Politieke gebeurtenissen als voedingsbodem voor spraakmakende televisie: VPRO-serie "Het Jaar van Fortuyn" is een reflectie op de jaren 00'

Overig
zaterdag, 06 mei 2023 om 11:14
image 14379802
Vandaag is het voor veel Nederlanders een dag van herdenking, het is precies 21 jaar geleden dat de populaire politicus Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum. Fortuyn stond bekend om zijn uitgesproken meningen en scherpe kritiek op de gevestigde politieke partijen. Op 6 mei 2002, na zijn optreden in een radio-interview op 3FM met presentator Ruud de Wild, werd Fortuyn doodgeschoten door dierenactivist Volkert van der Graaf. De moord op Fortuyn was een schok voor Nederland en had een diepgaande impact op de Nederlandse samenleving en politiek.
Sindsdien is het leven van Pim Fortuyn verschillende keren verfilmd en verteld, met als meest recente voorbeeld de serie "Het jaar van Fortuyn", die vorig jaar uitkwam. De serie, waarin Jeroen Spitzenberger de rol van Pim Fortuyn speelt en Ramsey Nasr de rol van PvdA-leider Ad Melkert op zich neemt. De serie trok veel bekijks en genoot interesse van zowel voor- als tegenstanders van Fortuyn.
Het is dan ook geen verrassing dat politieke gebeurtenissen vaak een voedingsbodem zijn voor goede televisie. Ook Theo van Gogh heeft een mooie film gemaakt over de moord op Fortuyn genaamd "06/05". De film is misschien wel het beste werk van van Gogh, die net als Fortuyn enkele jaren later ook werd vermoord vanwege zijn mening en (politieke) opvattingen. Van Gogh werd op klaarlichte dag in Amsterdam om het leven gebracht. Van Gogh is tot op de dag van vandaag een icoon in de Nederlandse filmindustrie.
eblslaijxpwyxlo5issxu2mw9wg 1140x570
Still "Het Jaar van Fortuyn" via TMDB
Natuurlijk is het altijd moeilijk om het leven van een uniek persoon zoals Fortuyn volledig recht te doen in een film of tv-serie. Er was hier en daar dan ook kritiek op het gemaakte accent van Spitzenberger in "Het jaar van Fortuyn". Toch is het een mooi eerbetoon aan de man die de Nederlandse politiek op zijn kop zette.
De herinnering aan Pim Fortuyn blijft levendig en relevant, 21 jaar na zijn tragische dood. Zijn gedachtegoed heeft nog steeds invloed op de Nederlandse politiek en samenleving. Daarom is het belangrijk om zijn leven te blijven herdenken en te eren, en om de discussie te blijven voeren over de kwesties die hij zo passievol aan de kaak stelde.
“Het jaar van Fortuyn” is te streamen via NPO-plus. 06/05, de film van Theo van Gogh is te bekijken via Pathé Thuis.