Wizards of the Coast, de ontwikkelaar van dit wereldberoemde Trading Card Game, krijgt de afgelopen periode ferme kritiek. Zo zijn daar: een controversiële tweet gericht aan de aandeelhouders (die later werd verwijderd), de peperdure proxies die met het dertig jarig bestaan werden gepresenteerd en de Pinkertons die werden afgestuurd op iemand die per ongeluk te vroeg een pakketje kaarten ontving. Dit alles is nog klein bier vergeleken met het stof dat de "Lord of the Rings: Tales of Middle-earth"-uitgave deed opwaaien. We stellen ons zo voor dat toen Richard Garfield en Mark Rosewater zo’n dertig jaar geleden begonnen met MTG, en de bijbehorende fantasy wereld uitwerkten, ze er alleen maar van konden dromen om op een dag een officiële samenwerking met het Tolkien-universum aan te gaan. En hoewel die droom op Comic Con realiteit werd, lijkt de set een haastklus.
Still 'Lord of the Rings: Tales of Middle-earth™' via WotC
Controverse
Los van wat leuke Food-mechanics en wat kaarten die sowieso
must plays worden en daarmee de prijs opdrijven (
Flowering of the White Tree is bijvoorbeeld een noodzakelijke vervanging van
Crusade), maken de kaarten weinig indruk. We hebben nu unieke, iconische personages als Sauron, Saruman en Gandalf, maar qua impact in het spel, zijn ze niet bijzonder. Er zijn weliswaar kaarten die zó goed zijn dat je er niet omheen kunt, zoals
Delighted Halfling en
Orcish Bowmasters, maar hier hebben we het meer over
raw power creep dan over intrigerende nieuwe spelmechanieken.
De controverse rond "Lord of the Rings: Tales of Middle-earth" oversteeg de bovenstaande relletjes. Hiervoor zijn een aantal redenen. Om te beginnen kunnen veel spelers zich niet vinden in de color alignments. Gandalf is bijvoorbeeld blauw-rood, Pippin zwart-groen. Daarnaast zijn ook de raciale afkomsten van sommige personages veranderd. Tolkien heeft het uiterlijk van zijn personages betrekkelijk gedetailleerd omschreven. Hoe correct is het dan om van de visie van de oorspronkelijke bedenker af te wijken? Het lijkt ons netter om nieuwe personages te bedenken om ‘inclusief’ te kunnen zijn.
Foto 'Heroes Dutch Comic Con' via The Nerd Shepherd
Aanhoudende kritiek
Deze pijnpunten vallen binnen een stroom van kritiek op Wizars of the Coast die al langer aanzwelt, en die ook merkbare impact heeft op de aandelenkoers. Zelfs de banken
spraken hun zorgen uit over hoe nonchalant Wizards of the Coast uitperst voor geld. De belangrijkste kritiek is dat er te veel Magic uitkomt. Er worden te veel series op de markt gebracht. De spelers en de verkooppunten kunnen het domweg niet bijbenen en de markt raakt overspoeld. Onlangs is er een grote hoop peperdure Magic kaarten
gevonden op een vuilnisbelt. Het gerucht ontstond dat Wizards of the Coast hun eigen product zou vernietigen om de prijzen hoog te houden, omdat ze weten dat de markt verzadigd dreigt te raken.
Dus dit alles opgeteld heeft Wizards of the Coast alle reden om echt groots en episch uit te pakken met deze überbekende franchise. Ik bedoel dat Lord of the Rings dusdanig populair is, dat de franchise alles in zich heeft om de pers en de fans écht weg te blazen en alle critici de wind uit de zeilen te nemen. Op Comic Con, echter, gebeurde het exact tegenovergestelde! Er stonden twee vitrines, een speelmatje en een glazen tafeltje met wat nieuwe hoesjes en een paar voorbeeld kaarten. Dat was het dan. Terwijl Magic zo groots op de plattegrond stond aangekondigd!
We deden navraag bij een naburig standje en in de antwoorden was de teleurstelling merkbaar. Ook de standhouders gaven eerlijk toe meer van Hasbro te hebben verwacht. Dus nogmaals, Lord of the Rings werd groots aangekondigd, en eenmaal bij het standje moesten de bezoekers het doen met wat hoesjes, een playmat, en een voorbeeld van een booster box en wat kaarten achter glas. Voor een MILJOENEN FRANCHISE. Het kwam over alsof WotC er eigenlijk niet wilde staan, maar het tóch deed omdat het moest. Dat is zoiets als, Elon Musk kondigt aan de nieuwe Tesla te zullen presenteren en komt dan met een stuur en een ventieldopje in een vitrine. Al met al… buitengewoon bedroevend!
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!