Review: "EA FC 24" - Een degelijke doorstart van de "FIFA"-franchise

Games
dinsdag, 10 oktober 2023 om 14:10
haaland acrobatic volley 16x9 clean jul07 scaled
Met een aantal wedstrijden in de benen is het tijd om evenwichtig de balans op te maken aangaande de nieuwe EA voetbal-game "EA FC 24," voorheen ook wel bekend als "FIFA." Vanwege problemen met de voetbalbond was EA genoodzaakt om de naam van hun nieuwe voetbalgame te veranderen. Maar de vraag is wat voor invloed heeft dit op de game zelf? Of is het enkel een naamswijziging en wederom veel van hetzelfde?
Als fervente FIFA-speler die ieder jaar opnieuw voor de verleiding valt, kan ik zeggen dat dit ook dit jaar het geval is geweest. Al waren we optimistischer dan ooit tevoren gezien de extra hype rondom de game, in de hoop op vernieuwing en betere gameplay. Ik kan alvast zeggen: dat is aardig gelukt. Aardig, maar zeker niet voldoende.
son ooh aug17 1140x570
Still 'EA FC 24' via EA
Laten we gelijk de koe maar bij de horens pakken en de meest gespeelde spelmodus, Ultimate Team, onder de loep nemen. Er zijn een aantal veranderingen, waarbij de meest opvallende en controversiële beslissing is om vrouwelijke spelers toe te voegen aan de spelmodus. Hoewel dit in eerste instantie een beetje idioot leek en eigenlijk ook nog steeds is, heeft het weinig tot geen nadelige gevolgen voor de gameplay. De discussie die vooral centraal stond, was het feit dat vrouwelijke spelers sneller of sterker zouden zijn dan grote mannelijke wereldsterren. Niet realistisch, maar goed, in de tijd waarin we nu leven kunnen we hoog of laag springen; de beslissing om vrouwen toe te voegen aan Ultimate Team was onvermijdelijk. Het feit blijft wel dat de lengte van de spelers en speelsters wel accuraat zijn. Over het algemeen zijn vrouwen kleiner dan mannelijke spelers en leggen ze het dus vaak af bij kopduels, bijvoorbeeld.
Carrière Mode heeft ook enkele kleine updates gehad en blijft een fijne spelmodus om in op te gaan. Hoewel de extra mogelijkheden tot het aanstellen van extra stafleden in het begin overweldigend kunnen zijn, blijft het een solide spelmodus. FC 24 heeft nog meer te bieden dan deze twee meest gespeelde spelmodi, maar ze zijn voor mij dusdanig oninteressant gebleken dat het niet de moeite waard is om daar dieper op in te gaan.
marta hero 16x9 jun30 1140x570
Still 'EA FC 24' via EA
De gameplay voelt wel degelijk anders aan en de eerste paar wedstrijden waren garant voor veel goals en flinke verliespartijen. Na wat te hebben gespeeld met de instellingen en verschillende opstellingen te hebben uitgeprobeerd (en in Ultimate Team betere spelers te hebben verkregen), begon het uiteindelijk vanzelf weer fijn aan te voelen. Nu de game voor iedereen speelbaar is en de betere spelers zich inmiddels hebben weten te nestelen in de hogere divisies, lukt het mij steeds beter om te winnen en dus te klimmen op de ranglijst. De game voelt op zijn tijd soms meer als een schaakspel dan voorgaande edities, en tactische keuzes maken en geduld hebben worden in EA FC 24 beloond.
cevitas walkout atletivssevilla 16x9 jun26 1140x570
Still 'EA FC 24' via EA
EA FC 24 doet wat het moet doen als voetbalgame en met weinig tot geen concurrentie is het wederom de go-to voetbalgame van dit jaar. Met de enorme omzet die EA maakt rondom de game en daardoor lui lijkt te zijn door weinig aanpassingen door te voeren bij een nieuwe release, is EA FC 24 wat dat betreft een stap in de goede richting. FIFA was een game die ik doorgaans heel het jaar door herhaaldelijk nog wel eens oppak, maar het is nog moeilijk in te schatten hoe lang EA FC 24 mij zal blijven boeien in de komende maanden. EA FC 24 is een kleine stap vooruit, maar biedt nog niet de ingrijpende veranderingen die je zou verwachten van een game die zoveel winst maakt. Maar aan de andere kant, waarom zou je een winnend team veranderen als er geen echte concurrentie is om tegen te spelen?
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!