The Nerd Shepherd

FIFA: Een 30-jarig tijdperk komt ten einde – De opkomst en ondergang van een iconische franchise

Still 'FIFA 21' via EA Sports

Het tijdperk van de FIFA-franchise komt dit jaar tot een einde. Het begon allemaal met het bescheiden “FIFA International Soccer” zo’n twee decennia geleden. Destijds was het nog gebruikelijk om een voetbalgame een “soccer-game” te noemen. Maar in 1997 onderging de franchise een transformatie en ging verder onder de naam die we tegenwoordig kennen: “FIFA”. Dit markeerde het begin van een lange reeks FIFA-games, met af en toe een korte onderbreking waarin de game een andere titel kreeg, tot aan de release van “FIFA 23” vorig jaar. EA heeft nu echter aangekondigd dat hun nieuwste voetbalgame niet meer onder de naam “FIFA” zal worden uitgebracht. Vanaf nu zal de franchise voortleven als “EA Sports FC”.

FIFA International Soccer

In 1993 betrad de FIFA-franchise van EA de wereldwijde gaming-scene met de release van Fifa International Soccer voor de SEGA Mega Drive. Het spel maakte al snel zijn weg naar andere platforms, waaronder de Nintendo GameBoy, Sega Master System en de Super Nintendo. Wat de game onderscheidde van andere voetbalspellen van die tijd, was het gebruik van isometrische projectie in plaats van het gebruikelijke bovenaanzicht. Spelers hadden de controle over de elf voetballers van hun team. Hoewel het spel veel lof kreeg, kampte het ook met twee opvallende gameplay-fouten. Als je recht voor de doelman bleef staan, speelde hij de bal onmiddellijk in de voeten van de tegenstander. Bovendien ging het spel door nadat de scheidsrechter had gefloten, tenzij de speler stopte met bewegen.

FIFA Soccer

Een jaar later onderging de franchise wederom een naamsverandering en ging verder als “FIFA Soccer”. Deze naam zou echter maar twee jaar standhouden. In 1995 verscheen het spel “FIFA Soccer 95” op de Sega Mega Drive, waarbij teams uit acht competities werden geïntroduceerd, waaronder de Bundesliga, La Liga, Premier League en de “PTT-telecomdevisie”, nu bekend als de Eredivisie. Het volgende deel, “FIFA Soccer 96”, bracht een revolutionaire nieuwe techniek genaamd “virtual stadium” met zich mee. Hierdoor leek het alsof het spel zich afspeelde in een volledig 3D-stadion met een passend speelveld. Voor spelers was dit destijds een waar genot en een grote stap vooruit in de spelervaring.

Still 'FIFA '98: Road To World Cup' via TGDB
Still 'FIFA '98: Road To World Cup' via TGDB

FIFA '98: Road To World Cup

Een keerpunt in de franchise vond plaats in 1997 met de baanbrekende release van “FIFA ’98: Road To World Cup”. Deze game markeerde een onomkeerbare verandering, aangezien het de eerste in de franchise was die volledig in 3D kon worden gespeeld, met behulp van de revolutionaire “Voodoo-videokaart” voor pc. Het was een ware sprong voorwaarts in termen van visuele pracht en meeslepende gameplay. De cover van het spel prijkte met bekende voetballers zoals David Beckham en Andreas Möller, waardoor de opwinding onder fans nog groter werd. “FIFA ’98: Road To World Cup” wordt algemeen beschouwd als een van de beste FIFA-games aller tijden. Het bood een ongekende ervaring met zijn meeslepende soundtrack, verbluffende graphics, mogelijkheid om teams en spelers aan te passen, zestien verschillende stadions, verbeterde kunstmatige intelligentie en de populaire road-to-world-cup-modus met alle officiële FIFA-geregistreerde nationale teams.

FIFA Football 2002

Het jaar 2001 bracht een nieuwe naam en nieuwe innovaties voor de franchise met zich mee. Onder de naam “FIFA Football 2002” maakte de game zijn entree. Deze release introduceerde de revolutionaire krachtbalk voor passes, waardoor spelers meer controle hadden over de precisie en kracht van hun passes. Om het spel uitdagender te maken, werd ook de dribbelvaardigheid verlaagd, waardoor spelers hun vaardigheden op de proef moesten stellen om langs verdedigers te komen. “FIFA Football 2002” voegde ook een vleugje flair toe door meer clublogo’s van prominente clubs, zoals PSV, Ajax en Feyenoord, aan het spel toe te voegen. Ondanks het ontbreken van een Nederlandse competitie binnen de game, gaf het spel spelers toch de mogelijkheid om met hun favoriete clubemblemen te spelen en zich volledig onder te dompelen in de voetbalwereld.

Still 'FIFA 06' via TGDB
Still 'FIFA 06' via TGDB

FIFA 06

In 2005 vond er opnieuw een naamswijziging plaats in de franchise, waarbij het simpelweg “FIFA” werd genoemd, een naam die tot op heden behouden bleef. FIFA 06 betrad het toneel en bracht het geliefde commentaarduo Evert ten Napel en Youri Mulder met zich mee, die al snel bekend werden om hun kenmerkende uitspraken. Deze toevoeging gaf een nieuwe dimensie aan de spelervaring en zorgde voor memorabele momenten tijdens het spelen. In de volgende delen werden er voortdurend verbeteringen doorgevoerd, zoals het verwerven van de Champions League-licentie en het verfijnen van de skill-moves om spelers nog meer controle en creativiteit te geven. Maar het was pas in 2008 dat er een ware transformatie plaatsvond met de introductie van de “next-gen” consoles. Dit betekende een sprong voorwaarts in termen van graphics, realisme en gameplay, waardoor spelers een nog meeslependere ervaring konden beleven.

FIFA 11 – FIFA 18 (Ultimate Team)

In 2009 betrad FIFA 10 het toneel en bracht een golf van vernieuwing met zich mee. Het populaire “Ultimate Team”-speltype begon zijn opmars en groeide uit tot een onmisbaar onderdeel van de franchise. Spelers konden hun eigen droomteam samenstellen en het opnemen tegen andere gepassioneerde gamers. De evolutie van Ultimate Team zette zich voort in latere delen van FIFA, waar het speltype onlosmakelijk verbonden raakte met de franchise. FIFA 18 bracht nog een opwindende toevoeging met zich mee: ICONS. Deze legendarische spelers werden speelbaar in Ultimate Team, waardoor fans de kans kregen om hun favoriete voetbaliconen op het virtuele veld te ervaren. Het zorgde voor een nostalgische en opwindende sfeer binnen het spel.

Met FIFA 10 als het startpunt van deze revolutionaire ontwikkelingen en FIFA 18 als het hoogtepunt van vernieuwing, hebben deze titels een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van de franchise. Ze hebben de weg vrijgemaakt voor nieuwe en opwindende functies, die de spelervaring naar nieuwe hoogten hebben gebracht en de passie voor voetbal naar de virtuele wereld hebben gebracht.

Still 'FIFA 23' via EA Sports
Still 'FIFA 23' via EA Sports

FIFA 23

FIFA 23 introduceerde het damesvoetbal, maar over het algemeen werd de game als niet erg gedenkwaardig beschouwd. Gedurende vele jaren bleef het spel relatief onveranderd en ontving het aanzienlijke kritiek, met name met betrekking tot het populaire Ultimate Team, waar spelers werden verleid tot het “gokken” met FIFA-punten. Dit heeft geleid tot hevige discussies, en in sommige landen is het kopen van FIFA-punten zelfs verboden. Ondanks de kritiek blijft de game nog steeds zeer populair. Na bijna 30 jaar komt er nu echter een einde aan de franchise. EA Sports heeft besloten om niet in te gaan op de eis van de FIFA-bond om 284 miljoen euro te betalen voor het gebruik van de naam. De nieuwe voetbalgame van EA gaat nu door onder de naam “EA Sports FC”.

Wat kunnen we verwachten van "EA Sports FC"?

De recentelijk vrijgegeven trailer en de eerste gelekte informatie zorgen voor enige bezorgdheid onder fans. De discussie over de lengte van spelers en de toevoeging van vrouwelijke spelers aan Ultimate Team houdt de gemoederen bezig. Sommige spelers hebben hun bedenkingen geuit over de nauwkeurigheid van de lengteverhoudingen in het spel. Daarnaast heeft de rating van sommige vrouwelijke spelers binnen Ultimate Team voor enige ophef gezorgd, aangezien zij een hogere waardering hebben dan bekende mannelijke spelers. Het is essentieel dat er een eerlijke beoordeling plaatsvindt, ongeacht het geslacht van de spelers, om een gebalanceerde spelervaring te waarborgen.

EA Sports FC 24
Still 'EA Sports FC 24' via EA Sports

EA lijkt terughoudend te zijn om ingrijpende veranderingen door te voeren zolang Ultimate Team een winstgevend onderdeel van de game blijft. Dit baart fans die verlangen naar vernieuwing en verbetering in de franchise enige zorgen. Na bijna 30 jaar heeft de aankondiging van het einde van de franchise geleid tot een onvermijdelijke overgang naar “EA Sports FC”.

Met de aankomende release van deze nieuwe voetbalgame hopen fans op boeiende en innovatieve veranderingen die de kern van het voetbalspel nieuw leven inblazen. Het is een opwindende tijd voor degenen die streven naar vooruitgang en nieuwe mogelijkheden in voetbalgames. We kijken vol verwachting uit naar hoe EA Sports FC zich zal onderscheiden en welke verrassingen de toekomst in petto heeft.

LEES OOK | Max Verstappen schittert op de cover van “F1 23: Digital Champions Edition” – Bekijk nu de eerste Trailer!

Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via FacebookTwitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest Gelezen