Waargebeurde oorlogsfilm met 'Triangle of Sadness'-acteur Hendrik Dorsin komt naar Netflix

Films
donderdag, 18 april 2024 om 13:30
egyyaqxz99qyiepvshgeapg8ecx
Eerder dit jaar heeft Netflix een hele hoop nieuwe Scandinavische films aangekondigd tijdens hun Next on Netflix-showcase afgelopen maart in Stockholm. Eén van deze films is de nieuwe Zweedse oorlogsfilm The Swedish Connection, gebaseerd op een aangrijpend waargebeurd verhaal.
De WOII-film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Gösta Engzell, een anonieme bureaucraat bij het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Engzell beïnvloedde overheidsbeleid op zo'n manier dat duizenden Joden in door Nazi's bezette landen zoals Noorwegen, Denemarken en Hongarije werden gered.
Toch is Engzells nalatenschap complex. In de late jaren 1930 toonde hij met de Zweedse regering weinig interesse in het helpen van Joodse vluchtelingen die voor het naziregime vluchtten. Zijn aanvankelijke houding weerspiegelde een antisemitische vooringenomenheid, te zien in beleid dat Joodse immigratie naar Zweden belemmerde.
Maar een keerpunt kwam in 1942, toen Engzell werd geïnformeerd over de erbarmelijke omstandigheden waarmee Joden te maken hadden in door Duitsland bezette gebieden. Dit leidde tot een verandering in beleid, waarbij Engzell de inspanningen leidde om Joden in Noorwegen, Denemarken en Hongarije te helpen. Zijn acties, samen met diplomaten als Carl Ivan Danielsson en Per Anger, faciliteerden de redding van tienduizenden Joden en lieten zo een blijvende indruk achter op Zweedse humanitaire inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het levensverhaal van Engzell biedt een uitstekende fundering voor een aangrijpende oorlogsfilm die - op basis van het waargebeurde verhaal - hier en daar doet denken aan de populaire Nederlandse serie De Joodse Raad. Netflix lijkt met The Swedish Connection een soortgelijk verhaal te willen vertellen.
De cast van de nieuwe Zweedse film liegt er niet om. In de hoofdrol schittert ‘Triangle of Sadness’-acteur Hendrik Dorsin als Gösta Engzell. De acteur wordt bijgestaan door namen als Sissela Benn, Jonas Karlsson, Johan Glans, Marianne Mörck, Oscar Töringe, Loa Falkman en Olle Jansson. Thérèse Ahlbeck en Marcus A. Olsson zullen samen de film regisseren en delen ook de credits voor het schrijven van het script. Julia Gebauer is producent namens Way Feature Films.
Het is nog even afwachten op de eerste beelden, trailer, verdere details en uiteraard een releasedatum. Houd onze website dus in de gaten voor verdere updates rondom The Swedish Connection!
Genoten van het artikel? Trakteer ons op een (virtuele) koffie of steun The Nerd Shepherd door ons te volgen via Facebook, Twitter en Instagram!